Programma Dodenherdenking en Bevrijdingsfestival in Zwolle

Op donderdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Zwolle plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang. Op vrijdag 5 mei vieren we de bevrijding met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden en de Nationale Viering van de Bevrijding in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte

Dodenherdenking 4 mei
Stille Omgang

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en 19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Daar vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden:

Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel en Ter Pelkwijkpark (centrale oorlogsmonument).

Foto: Frank van Hienen

Locoburgemeester Dorrit de Jong spreekt tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument die onder leiding staat van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook zijn er gedichten van scholiere Eva van ‘t Klooster en stadsdichter Bauke Vermaas. Lococommissaris van de Koning Eddy van Hijum en Dorrit de Jong leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aan de plechtigheid werken vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals Toonkunstkoor Caecilia onder leiding van Iassen Raykov met Jorrick Simmes op piano, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scoutingverenigingen uit de stad.

Concert en theater na de herdenking
Vanaf 21.00 uur vinden er in de stad op diverse plekken concerten en theatervoorstellingen plaats, onder andere in de context van Theater na de Dam.

Nationale Viering Bevrijding 5 mei Zwolle

Atletiekvereniging PEC 1910 brengt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur in een tocht van 86 kilometer vanuit Wageningen naar Zwolle. Dit jaar verzorgt de provincie Overijssel samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel de Nationale Viering van de Bevrijding.

Bevrijdingsfestival Zwolle
Foto: Frank van Hienen

In het kader van de Nationale Viering komt minister-president Mark Rutte om 12.45 uur op een door Windesheim-studenten ontworpen fiets aan bij het hoofdpodium om de fakkel te ontsteken. Hij wordt daar verwelkomd door burgemeester Peter Snijders.

Kijk ook hier voor het complete programma van het Bevrijdingsfestival. Voor alle informatie over het Bevrijdsingsfestival Overijssel kunt u terecht op https://www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl/.

Back to top button