PvdA blijft voor mega-bezuiniging in sociaal domein

Zwolle gaat de komende vijf jaar ‘gewoon’ 21 miljoen euro korten op het sociaal domein. Een voorstel van een aantal oppositiepartijen voor verzachtende maatregelen is weggestemd. Ook coalitiepartij PvdA blijft groot voorstander van de harde maatregelen op de zorg in Zwolle.

Oppositiepartijen Swollwacht, GroenLinks en de SP hebben tijdens de begrotingsbehandeling een voorstel gedaan om de mega-bezuiniging op de zorg (8 miljoen per jaar, de komende vijf jaar) te verzachten door onder andere de ozb te verhogen. Daarmee zou er zo’n 3 miljoen euro worden bespaard.
‘Die bezuiniging op het sociaal domein is voor ons een steen op de maag’, sprak Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger. Patrick Rijke (GroenLinks) rekende voor, hoeveel Zwollenaren zouden moeten betalen om de bezuiniging op de zorg te verzachten met een ozb-verhoging van 8 procent. ‘Eigenaren van huizen die 150 duizend euro waard zijn, zullen 16 euro per jaar meer moeten betalen. En eigenaren van huizen van 400 duizend euro zijn 42,50 euro per jaar kwijt.’ Dogger: ‘Het is een maatregel vanuit een gedachte voor solidariteit bij de Zwollenaren.’

PvdA
Het idee om de pijnlijke bezuiniging op de zwakkeren in de stad te verzachten haalde het uiteindelijk niet. Ook coalitiepartij PvdA bleek, zoals eerder, ferm voorstander van de bezuiniging op het sociaal domein. Fractievoorzitter Eefke Meijerink vond een verhoging van de ozb met 8 procent ‘heel fors’. Ook wethouder Nelleke Vedelaar (PvdA) zag weinig in het voorstel van de drie partijen om de miljoenen bezuiniging op het sociaal domein te verzachten met een verhoging van de ozb.

Back to top button