PvdA over verbod demonstratie: ‘Heel enge ontwikkeling’

De PvdA in Zwolle noemt het verbod op een demonstratie tegen Zwarte Piet in Zwolle ‘een heel enge ontwikkeling’. De fractie wil opheldering hoe het zover heeft kunnen komen.

PvdA-fractievoorzitter Youcef Ben Ali vindt dat het recht van de grootste mond vandaag tijdens de intocht van Sinterklaas in Zwolle heeft gewonnen. Zijn fractie wil weten hoe het kan dat een demonstratie tegen Zwarte Piet op het laatste moment door de burgemeester is verboden‘Dagenlange voorbereiding en dan een kwartier van tevoren alsnog een demonstratieverbod. Hoe kan dat? En hoe lang was al bekend dat er een tegendemonstratie zou komen? We willen weten hoe deze onveilige en dreigende situatie heeft kunnen ontstaan en of je die niet al van mijlenver kon zien aankomen.’

PvdA-fractievoorzitter Youcef Ben Ali.

‘Heel enge ontwikkeling’
Niet alleen de ontstane onveiligheid stoort de PvdA. Ook het feit dat een groep kennelijk ongestoord zoveel dreiging mag oproepen, dat vervolgens het grondrecht van een ander ingeperkt wordt. Ben Ali: ‘Echt een hele enge ontwikkeling. Het recht van de grootste mond, dat willen we niet in onze stad. De burgemeester moet ook daar tegen optreden. Anders is vrijheid slechts datgene dat overblijft nadat de overheid en de meerderheid hun macht hebben uitgeoefend. Dat is geen vrijheid.’

GroenLinks ook boos
Ook GroenLinks is ontstemd over het afgelasten van de demonstratie. Fractievoorzitter Sylvana Rikkert: ‘We zijn echt heel boos over het nieuws en leven mee met de demonstranten van Theater voor iedereen en Kick out Zwarte Piet. Er is veel voorbereiding gestoken in deze demonstratie en dat het op het laatste moment wordt afgeblazen is ontzettend teleurstellend. Wij vinden dat de politiek niet moet gaan over de kleur van de Piet, maar we staan wel pal voor het recht op betoging zoals dat in de Grondwet (artikel 9) is opgenomen. Fysiek geweld, of daarmee dreigen, om zo een demonstratie te voorkomen, veroordelen wij scherp.’

Reacties

 1. Demonstreren is toegestaan maar niet tijdens de intocht. Dat kan en mag immers al alle andere dagen van het jaar. Maak je liever sterk over alle verboden in Turkije zeg….

 2. pvda en groen links hou je svp bezig met echte problemen in onze stad..armoede,zorg, werk al die sectoren die het nu moeilijk hebben en ga nou niet zeuren hierover en tegen onze burger vader..
  Ik heb niks met de politiek en al die schijnheilige partijen welk het ook zijn, maar in dit geval vind ik wel dat onze burger vader het goed gedaan heeft!
  Hij verbiedt het niet zomaar en als de veilheid niet gegarandeerd kon worden dan is het ook zo, als hij groen licht gaf en er waren rellen geweest dan zouden dezelfde partijen hem schuld geven van – de situatie onderschat en niet voldoende preventieve maatregelen genomen..
  Dus beste pvda , groen links, sp en alle andere die hierover zeuren hou je met echte problemen bezig!!
  Het is een kinderfeestje en laat het dan ook blijven..

 3. O ja en de PvdA is totally af. Ongelofelijk dat er nog steeds burgemeesters uit die partij afgeleverd worden. Met die griezel van een Timmermans bovenaan met zn gooi de plaatst van zn bevriende alcoholist Jucnker in te nemen. Zo gek als een deur. Groenlinks is ook af en D66 is ook af en de dierenpartij waar ik wel eens op gestemd heb is ook helemaal af, want zij hebben de motie gesteund dat kritiek op de Islam géén mensenrecht is
  O ja en de CU idem en uiteraard Denk plus SP
  Dat zijn pas echt enge mensen. Die hele godvergeten enge linkse club, waar alleen maar rottigheid uit Die voortkomt.

 4. De grondwet moet nageleefd worden en niet de wet van de hardste schreeuwers. Dat heet democratie.

  1. Dat klopt wel maar democratie betekent ook dat we doen wat de meerderheid wil. En de meerderheid wil een gewone gezellige sinterklaas mét zwarte pieten. In onze democratie kruipt men voor het handje vol mensen dat juist het feest van de meerderheid wil verstoren. Dan heb je wel een grondwet maar de democratie wordt hier ook met voeten getreden.

 5. Vandaag heeft niet het recht van de grootste mond gewonnen maar duidelijk de weg van het gezond verstand.
  Als deze ophef over zwarte Piet drijft blank en donker alleen maar verder uit elkaar en dat is iets wat wij in Nederland niet willen dus stop er mee en ga weer normaal doen.

  1. Precies. Het gezond verstand daar gaat het hier om. 15 jaar geleden voelde ik me zwaar gekwetst als ik paartjes zag lopen, toen ik net uit een vreselijk huwelijk stapte. Ik had ook wel een actiegroep op kunnen richten, omdat er ongetwijfeld meer mensen zouden zijn, die net uit een huwelijk stapten en niet tegen gezellig lopende paartjes konden. Het zat in mezelf en dat had ik goed door. Je kunt niet verwachten dat iedereen en de moeder zich aan gaat passen aan je eventuele gekwetstheid. Aan jezelf werken dus en energie steken in het weer weerbaar worden en omgaan met frustraties. Ik geef de volledige schuld aan de media, die keer op keer deze mensen naar de mond praten en een podium geven. De mensen van Kick out moet gezegd worden ga aan jezelf werken en hou je bezig met zinnige dingen en maak jezelf weerbaar. Dat is wat er moet gebeuren wil het niet ieder jaar meer gaan escaleren. Het zit m in de mensen zelf en dat moet ze gezegd worden en verder geen aandacht meer geven op tv zoals mevr Simons die die boel nog verder op zit te ruien. Belachelijke enge gestoorde ongezonde media tegenwoordig.

   1. Philemonia wasu ook een keer in een volle bus gestapt en een onschuldige kind tegen zijn moeder met xijn vinger naar je wijst en zegt, kijk mamma zwarte piet, lag het ook aan mezelf ?

    1. Yvette u gaat direct a la minuut in de slachtofferrol. Natuurlijk ligt dat niet aan uzelf Wie beweerd dat in vredesnaam.
     Het is maar hoe je er mee omgaat. Er worden dagelijks wekelijks maandelijks jaarlijks mensen gekwetst om allerlei redenen en als voorbeeld noem ik wat ik hierboven tikte. Moet iedereen zich maar aanpassen aan degene die gekwetst is? Zorg dat u weerbaarder word en ga niet piepen van zie je wel ze zegt dat het aan mij ligt. Hoe komt u in vredesnaam op die zin van lag dat ook aan mezelf? Het slaat kant noch wal. Er zijn mensen, die het ganse jaar gekwetst worden. Niet alleen in de decembermaand. Moet alles daarbij aangepast worden? In uw beleving dus wel.Als een donker iemand de kamer instapt en men zegt: heb je de cadeautjes mee? Dan kun je kiezen om zwaar gekwetst te zijn of je zegt: nou geef me maar geld dan koop ik ze hoor enne ik kost wel 50 euro in het uur. Zo kun je er ook mee omgaan. Met humor bereik je een stuk meer dan uit te blinken in :: ik ben zielig en ik ben slachtoffer en daarom zal iedereen zich aan mijn gekwetstheid aan moeten passen. Het eind is daarmee zoek, want sinterklaas kan bv ook zeer kwetsend zijn voor moslims. Hij lijkt op een bisschop en zo kan ik honderden kwetsgezeik opnoemen.

    2. u Yvette leest niet begrijpend. Het ligt aan uzelf hoe u om gaat met frustraties die iedereen wel heeft en niet alleen zwarte mensen. Nergens tik ik dat het uw schuld is. Dat is de hele kloe. Ook al is zwarte piet weggebonjourd dan zal de volgende frustratie zich openbaren. En kan daar weer actie voor gevoerd worden. Zoals ik hierboven al als voorbeeld sinterklaas als bisschop aanhaalde en nog wel honderden dingen aan kan halen wat frustratie voor mensen op kan leveren. Leer uzelf weerbaar maken dat is de kloe en niet de slachtofferrol, want daar komt u geen steek verder mee in het leven en uw omgeving zal u er niet sympathieker op gaan vinden hoor.

    3. Nee, ik ben wel eens de bus ingestapt waarop een kind riep: oma!!! Ik was geen oma…maar bleek dat de oma van het kind ook blond was. Gaan we nu alle blonde mensen verbieden?

  2. Helemaal mee eens, juist door die kozp ga je anders kijken naar je donkere medemens. Waar het eerst niet eens opviel dat ze andere huidskleur hebben kijk je nu onbewust toch van: ben jij er ook zo één? Onterecht, en gelukkig kan ik relativeren, maar hoeveel kunnen dat niet?

 6. De grote mond kwam ons feest verstieren, dus niet de boel omdraaien. En na het demonstratieverbod gingen ze toch de confrontatie zoeken in de stad, bij de kinderen. Krijgen ze nu ook 240 uur taakstraf voor het negeren van een verbod? Voor het willens en wetens in gevaar brengen van burgers? Nederland is een democratie, waarom moeten we dan de weg volgen van een handje vol oproerkraaiers? Vreedzaam zijn ze niet, kijk maar naar andere steden waar ouders weg zijn gegaan door het geschreeuw en gescheld van kozp.

  1. helemaal mee eens Marion, niet de zaak omdraaien wat een commentaar van pvda en groen links die snappen het nog steeds niet!

 7. niet de grote mond ,maar het gezond verstand heeft gezegevierd ! de pvda en groen links zijn weer pist off toevallig weer….politiek correctheid ten top

Back to top button