zondag , 25 februari 2024
D66 Zwolle
De fractie van D66 in Zwolle.

Raadslid D66: ‘Dit had niet gehoeven’

ohran_cetin_zwollenuOrhan Cetin was verrast toen hij zondagavond hoorde dat D66 geen vertrouwen meer in hem had. De partij zette hem uit de fractie, omdat hij de standpunten niet voldoende naar voren zou hebben gebracht. ‘Het was niet nodig geweest.’

Orhan Cetin hoorde donderdagavond al dat er twijfels over zijn functioneren waren binnen de Zwolse fractie van D66. Zondagavond kwam het uiteindelijke oordeel: Cetin moet de fractie verlaten. Hij zou de standpunten van D66 niet voldoende naar voren brengen en zou ook moeilijk liggen bij zijn collega’s, liet D66 in een verklaring weten. Cetin reageert telefonisch op vragen van zwollenu.nl.

Was het een verrassing voor u?
‘Ik sta hier anders in dan de fractie, dit was niet nodig geweest. Maar gedane zaken nemen geen keer.’

Wanneer merkte u dat er iets stond te gebeuren?
‘Ik hoorde donderdag al dat er plannen waren, zondagavond is de uiteindelijke beslissing genomen. Ik heb nooit signalen gekregen dat een dergelijke maatregel zou kunnen komen. Wel is er eerder gezegd dat mijn bijdragen in de gemeenteraad beter konden volgens de fractie. Dat is het enige wat ik heb gehoord.’

Sonja Paauw, fractievoorzitter D66.
Sonja Paauw, fractievoorzitter D66.

Heeft u ook steun binnen de fractie gekregen om die bijdragen te kunnen verbeteren?
‘Ja, fractievoorzitter Sonja Paauw heeft twee of drie keer met me meegelezen. De laatste keer heeft ze ook wat aanpassingen gedaan. Maar zij zagen onvoldoende verbeteringen, vertelden ze me. Ik denk dat het misschien ook komt doordat deze D66-fractie helemaal nieuw is, met allemaal nieuwe raadsleden. Misschien was de druk op de fractievoorzitter te groot om raadsleden te begeleiden. Misschien dat het haar aan tijd ontbrak. Maar dat is suggereren en dat wil ik eigenlijk niet. D66 en ik hebben een verschil van mening, maar kunnen nog prima met elkaar overweg.’

Heeft u overwogen uw zetel terug te geven aan de partij?
‘Nee. Ik vind het leuk om bezig te zijn met onderwerpen die in de stad spelen. Ik ga als eenmansfractie verder.’

In een reactie verwijst D66-fractievoorzitter Sonja Paauw naar het persbericht. ‘Ik heb geen behoefte om verder te reageren.’