‘Referendum over koopzondag in Zwolle’

Zwolse ondernemers willen dat er in de stad een referendum komt over de openstelling van winkels op zondag. 

Het ‘Collectief Vrij Ondernemen Zwolle’ (CVOZ) begint woensdag een petitie voor vrijheid van ondernemen, ook op zondag. Het is nog maar de vraag of zo’n referendum er ook kan komen, want in de gemeente Zwolle moet er wel recent een raadsbesluit over het onderwerp zijn genomen. En dat is nu niet het geval. Niettemin zet het ondernemerscollectief door.’Wij willen de vrijheid om zelf te kiezen of wij open gaan op zondag’, zegt ondernemer en woordvoerder Hylke Thiry namens het collectief in de Stentor.

Hoofdpijndossier
De koopzondag is intern inmiddels het grootste hoofdpijndossier bij de vier collegepartijen (ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA). De CU heeft altijd stevig vastgehouden aan de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord, waarin staat dat er geen uitbreiding van de huidige regeling komt. Die starre houding zorgt voor veel wrevel bij de andere drie partijen, met name bij de VVD. Daar is intern zelfs al gesproken over ‘het verlaten van het college.’ Ook neemt de kritiek toe op de eigen fractievoorzitter Aly Van der Vegte die geen vuist weet te maken tegenover ChristenUnie-voorvrouw Gerdien Rots.

Nieuw standpunt
Volgens bronnen in het gemeentehuis is de ChristenUnie de laatste maanden echter wel bezig geweest om een nieuw standpunt te formuleren over de koopzondagen, net als het CDA overigens. De kans dat die nog voor de verkiezingen in 2018 daadwerkelijk praktijk zullen zijn in Zwolle is echter uiterst gering.

Opeens geen debat met de stad meer
De koopzondagen zouden ook onderwerp van gesprek moeten zijn tijdens de evaluatie van het collegeakkoord. De vier partijen hebben schriftelijk vastgelegd dat die evaluatie halverwege zou plaatsvinden, dan zou ‘het debat met de stad’ worden aangegaan. Niettemin lijken de vier partijen helemaal geen zin te hebben in het debat met de stad, want dat had dan al in maart gehouden moeten worden. En tot dusverre zijn de ChristenUnie, PvdA, D66 en de VVD muisstil over het onderwerp ‘koopzondagen’.

Back to top button