Regio Zwolle kampt met teruglopende booster campagne

Het aantal booster prikken in de regio Zwolle is de afgelopen weken flink ingestort. Waar het aantal prikken in deze regio rond de jaarwisseling nog op 90.000 prikken per week lag, lijkt dit nu afgezwakt te zijn tot een derde hiervan. Met name bij jongeren met twijfels is de aanwezigheid flink teruggelopen.
Dit is extra opmerkelijk gezien de piek van eind 2021/begin 2022. Tot en met de eerste week van 2022 was de drukte bij de prik straten nog behoorlijk merkbaar. Sinds de tweede week is dit tempo echter merkbaar verslechterd. Zo noteerden de GGD Noord -en Oost-Gelderland begin dit jaar minder dan 28.000 prikken, terwijl hier rond de jaarwisseling nog meer dan 90.000 prikken per week werden geregistreerd.
Twijfelaars
Vanuit onderzoek blijkt dat het vooral jongeren zijn die twijfelen. Zo is bijna de helft van de 18-jarige die wel waren gevaccineerd, nog niet geboosterd. Dit staat in sterk contrast tot ouderen: binnen deze doelgroep heeft bijna 90 procent wel al een booster prik gehad. De mate waarin deze tweede doelgroep sterk is overgegaan op de booster zorgde dan ook voor de merkbare piek in booster prikken.
De “Vaccinatie Twijfel Telefoon” geeft aan dat vooral jongere generaties vaak met vragen komt over het nut van de booster prik. Eén van de argumenten die deze onderzoekslijn vaak hoort is bijvoorbeeld dat men het nut minder inziet, omdat ze toch bijna niet in het ziekenhuis zullen komen bij besmetting.
Nederland verdeeld
Verder onderzoek van andere bureaus (zoals bijvoorbeeld Motivation) toont dat ongeveer een op de vijf gevaccineerde twijfelt over het boostervaccin. Een klein deel (1 van de tien) heeft zelfs aangegeven helemaal geen booster te willen overwegen. Dit komt vooral vanuit twijfels over de effectiviteit en/of veiligheid van de vaccins. Het zijn vooral vaak jonge vrouwen en vijftigplussers die kampen met deze twijfels. Deze verschuiving zal ook deels komen door de eerste tekenen die we zien bij Omikron. Doordat dit virus minder gevaarlijk lijkt te zijn, gaat ook de noodzaak voor een derde prik voor veel ondervraagden omlaag.
Toch blijven veel experts adviseren de booster te halen. Vooral gezien de kleine kans van nadelen vergeleken met de voordelen die het brengt. Ook verwijzen experts de twijfelaars graag naar de positieve resultaten bij al geboosterde Nederlanders: hier is duidelijk te zien dat geboosterde zestigplussers nauwelijks besmet raken met de Omikron variant.
Specifieker vaccineren
Naast het doorzetten van publieke communicatie, richt de GGD zich sterk op het specifieker vaccineren. Niet alleen achterblijvers in kwetsbare wijken, maar ook inwoners die misschien niet meer durven te boosteren vanwege een recente besmetting of ontwikkeling.
Hiervoor zal de GGD in samenwerking met huisartsen vaker gaan prikken op locatie of door middel van tijdelijke locaties. Qua tijdelijke locaties is de GGD nog druk aan het scouten. Het zullen logischerwijs wel medische locaties moeten worden, een tandarts zal bijvoorbeeld niet in aanmerking komen. Maar de kans dat je straks bij een huisarts een booster prik kunt halen is zeker aanwezig.