Rembrandtlaan wordt fietsstraat

De Rembrandtlaan, één van de belangrijkste verbindingswegen vanaf de Zwolse binnenstad, verandert binnenkort van kleur. Het asfalt verkleurt de weg tot fietsstraat.

door Walter Devenijns en Janine Stougie

Officieel mag het verkeer op deze weg slechts 30 kilometer per uur rijden, maar daar houdt bijna niemand zich aan. Al eerder was duidelijk dat er andere maatregelen nodig waren. Dat er gekozen is om de drukke aan- en afvoerroute naar het Zwolse stadshart te transformeren tot fietsstraat mag opmerkelijk worden genoemd.

Discussie
Zeker nu er net zoveel discussie is over de veiligheid op de inmiddels tien bestaande fietsstraten. Volgens een aantal politieke partijen is het gemotoriseerde verkeer er weliswaar slechts te gast, maar gaat het te vaak mis. Zowel D66 als PvdA wil er binnenkort met de rest van politiek Zwolle over debatteren. Ook de Stentor heeft zich op het onderwerp gestort. Zo onderzocht de krant hoe vaak er te hard op deze fietsstraten wordt gereden. Te vaak kwam de snelheid boven de toegestane 30 kilometer uit.

Cruciale verbindingswegen
En dat op niet echt cruciale verbindingswegen. De huidige fietsstraten zijn al min of meer secundair. De Van Karnebeekstraat en bijvoorbeeld de Vondelkade zijn wel druk, maar dan vooral met fietsers. Gemotoriseerd verkeer dat niet verbonden is met de buurt komt er niet of nauwelijks. Datzelfde geldt voor de andere acht fietsstraten.
Dit zal op de Rembrandtlaan totaal anders zijn. Het is een verbindingsweg de stad in en uit. Er rijden per uur meerdere stadsbussen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Buurtbewoners
De gemeente is bij de beslissing om deze belangrijke route fietsstraat te maken niet over één nacht ijs gegaan. Er is al langere tijd met buurtbewoners via een zogeheten klankbordgroep over gesproken. Ook is er midden juli een inloopbijeenkomst over geweest. Bewoners hebben al jaren klachten over de snelheid en veiligheid op en rond de weg. Al eerder is er geprobeerd wat te doen door de oversteek bij de Hobbemastraat te kleuren. Eigenlijk zonder resultaat. Heel veel ouders durven hun kinderen nog altijd niet alleen over te laten steken bij deze passage.

Derde kwartaal 2018
De planning is om in het derde kwartaal van dit jaar met de ombouwwerkzaamheden te beginnen. Pal na de vakantie, waarschijnlijk over een week of twee, starten de nutsbedrijven met het voorbereidende werk. De Rembrandtlaan krijgt vanaf rotonde Drijbersingel tot aan de kruising met de Minervalaan rood asfalt. Aan de zijkanten en in het midden komen zwarte zogeheten rabatstroken. Hiemee wordt nog eens benadrukt dat de auto te gast is. Door de middenstrook ziet deze fietsstaat er wel anders uit dan de meeste andere, maar deze ingreep is nodig om de stadsbussen doorgang te bieden.

Kruising bij Gait Rigter
De kruising bij de Minervalaan, vlakbij fietsenzaak Gait Rigter, verandert in een rotonde. De oversteek bij de Hobbemastraat wordt nu eindelijk uitgevoerd als zebrapad. Een jarenlange wens van de bewoners. De trottoirs zullen breder worden, de parkeerplaatsen smaller. Ook komt er meer groen. De gemeente gaat zorgen voor meer bomen, terwijl de bewoners zelf aan de slag gaan met geveltuintjes. Omdat de nieuwe rotonde bij de Minervalaan het laagste punt van de straat is wordt het ingericht als wadi. Het zal in de toe komst de waterberging van de buurt zijn.
Hoewel de parkeerplaatsen versmald worden komen er wel wat meer bij. Ook komen er meer stallingsplekken voor fietsen.
Wanneer de transformatie afgerond zal zijn, is nog niet duidelijk.

Kijk hier voor het ontwerp van de fietsstraat.

Back to top button