RIVM-directeur: ‘Nederland zit in tweede golf, virus is niet milder’

RIVM-directeur Jaap van Dissel zegt dat Nederland op dit moment in een tweede coronagolf zit. Gisteren werden er al 2223 nieuwe besmettingen gemeld. Van Dissel sprak vandaag (dinsdag) de Tweede Kamer bij over de huidige ontwikkelingen in de coronacrisis.

De RIVM-directeur was ook duidelijk over het virus dat deze dagen door Nederland rondwaart: die is niet milder dan het coronavirus dat ervoor zorgde dat in maart en april de ziekenhuizen volstroomden. Lichtpuntje is dat de ligduur op de intensive cares een stuk korter is geworden: van gemiddeld 28 dagen in maart/april naar 8 dagen nu.

Leeftijdsgroepen
Volgens Van Dissel hebben ongeveer 1.000.000 miljoen Nederlanders het virus doorgemaakt. Op dit moment zijn naar schatting tussen de 60.000 en 100.000 mensen besmettelijk. Vooral in de leeftijdscategorie 25-29 jaar vinden veel nieuwe positieve testen plaats. De ziekenhuisopnames, die de laatste week ook toenemen, ziet vooral patiƫnten in de leeftijdsgroep 55-59 jaar.

Reproductiegetal
Ook het reproductiegetal is gestegen. In vrijwel heel Nederland ligt die behoorlijk boven de 1: 1,38. Dat betekent dat 100 besmette personen 138 andere personen besmetten.

Back to top button