RIVM geeft adviezen over huisdieren

In de hele wereld zijn er een paar gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Kunnen katten ziek worden van COVID-19? En hoe zit dat met honden en andere dieren?  Het RIVM geeft adviezen voor het omgaan met huisdieren.

Soms kunnen dieren ook infectieziekten oplopen van mensen. Dat betekent dat ook bij het nieuwe coronavirus wordt gekeken in hoeverre dieren besmet kunnen worden en een rol spelen in de verspreiding van het virus.

Katten werden ziek, honden niet
Er zijn enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet.  Meestal waren  de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus. Waarschijnlijk hebben de eigenaren het huisdier besmet. Omdat het om een paar besmette huisdieren gaat (van over de hele wereld), gaat het RIVM ervan uit dat de kans dat een huisdier door de eigenaar besmet raakt klein is.

Katten
Uit onderzoek blijkt dat katten ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Vooral jonge katten blijken na besmetting ziek te worden. Net als bij mensen, krijgen katten luchtwegklachten. Ook kunnen ze maag- en darmproblemen krijgen.

Als katten ziek worden, kunnen ze het virus uitscheiden via de keel/bek en via de ontlasting. Er is nog geen duidelijk bewijs dat katten elkaar kunnen besmetten. In een onderzoek is dat wel aangetoond, maar er is geen bewijs dat dit onder normale omstandigheden ook kan. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Het risico van kat-op-kat besmetting wordt op dit moment als klein ingeschat.

Kat op mens besmetting
Als een kat wel besmet is maar geen ziekteverschijnselen heeft, is de kat niet besmettelijk. De kans dat een zieke kat met COVID-19 een mens kan besmetten is ook heel klein. En op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten.

Honden en andere huisdieren
Honden kunnen besmet raken met het nieuwe coronavirus maar zij lijken er niet ziek van te worden. Een hond kan waarschijnlijk het virus niet overbrengen naar een andere hond.  Er zijn geen aanwijzingen dat een hond die besmet is met het nieuwe coronavirus het aan een mens kan overdragen. Ook van hamsters en fretten weten we dat zij besmet kunnen raken en ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Er wordt onderzocht of dat ook voor konijnen geldt.

Adviezen voor eigenaren van huisdieren met knuffelcontact
Uit voorzorg geeft het RIVM onderstaande adviezen voor de omgang met alle huisdieren waarmee geknuffeld wordt.

 1. Mensen in het huishouden van het huisdier hebben geen klachten
  Dan zijn er geen maatregelen nodig voor het contact met (knuffel)huisdieren. Goede hygiëne is en blijft belangrijk, het dier mag gewoon naar buiten.
 2. Het huisdier is ziek, mensen in het huishouden hebben geen klachten.
  Dan gaan we er van uit dat het geen COVID-19 infectie is bij het dier. Goede hygiëne is belangrijk, het dier mag naar buiten. Overleg zo nodig met de dierenarts.
 3. Mensen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19, het huisdier is niet ziek.
  Hoewel de kans heel klein is dat je dier ziek wordt, worden er uit voorzorg enkele adviezen gegeven. Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 (neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts), vermijd dan intensief knuffelen en contact met het dier. Laat als dat mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is belangrijk. Het huisdier mag naar buiten.
 4. Mensen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19, en het huisdier is ziek.
  Als er mensen in het huishouden zijn met klachten passend bij COVID-19 (neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts), en het dier wordt ziek, dan bestaat er een kleine kans dat het om een SARS-CoV-2 infectie gaat bij het dier. De kans dat mensen ziek worden van het dier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten. Toch is het verstandig dat alle huisgenoten dan intensief contact (knuffelen, likken) met het zieke dier vermijden. Laat als dat mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is extra belangrijk. Laat het dier buiten niet los rondlopen. Als het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Die beoordeelt of de klachten van het dier passen bij COVID-19.

Mensen met klachten passend bij COVID-19 blijven zoveel mogelijk thuis. Als hun huisdier ook klachten krijgt die kunnen passen bij COVID-19 (luchtweg of darmklachten), is het advies om het dier (zoveel mogelijk) binnen te houden. Laat deze dieren niet vrij buiten rondlopen. Zorg dat deze dieren niet naar een locatie gaan waar veel dieren bij elkaar komen (opvang, pension, asiel).

Back to top button