RIVM: Griep-epidemie in Nederland

Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er sprake van een epidemie. Afgelopen week bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie.

Bij ongeveer 40 procent van de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus gevonden, voornamelijk van het type A. Typisch voor ‘echte’ griep (influenza) is dat je koorts krijgt die zeer plotseling opkomt naar 39 graden of hoger.

Grens
We spreken over een griepepidemie als 2 weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft. Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld 13 weken. Vorig jaar duurde de griepepidemie 1 week langer dan het gemiddelde.

Griep voorkomen
Je kunt bijna niet voorkomen dat je in contact komt met virussen die griepachtige klachten veroorzaken. Om te voorkomen dat anderen ziek worden kun je verschillende dingen doen. Nies in een papieren zakdoek (en gooi die na gebruik weg) of in je elleboogholte en was vaak je handen. Daarnaast kun je je laten vaccineren tegen de influenza. Mensen met een groter risico op complicaties van griep krijgen elk jaar een oproep om zich te laten vaccineren.

Lees hier meer bij het RIVM.