RIVM somberder dan vorige week, ‘2.500 patiënten naar intensive care’

Het RIVM is somberder over de afname van de groei van patiënten dan vorige week. ‘De meest positieve scenario’s komen niet uit’, zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM tegen de NOS.

Vooral het aantal patiënten dat rond half april op de intensive care zal liggen, lijkt hoger te zijn dan verwacht. ‘In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week’, aldus Wallinga tegen de NOS. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is vandaag al bereikt.

2500 is te veel
2500 intensivecarepatiënten met het coronavirus is voor Nederlandse ziekenhuizen te veel, stelde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care eerder deze week al. ‘Ik denk niet dat het zit in het kopen van meer apparaten. Ik denk dat de Nederlandse gezondheidszorg het dan gewoon niet aankan’, zei Gommers in de Tweede Kamer, toen hem gevraagd werd naar een scenario met 2500 of 3000 coronapatiënten. Op dit moment is er op de IC’s ongeveer plaats voor 1100 coronapatienten.

 

Back to top button