RIVM: Waarschijnlijk stabilisatie corona in Nederland

RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft vandaag een nieuwe update gegeven over de situatie van de coronacrisis in Nederland. Daarin spreekt hij over de patiĆ«nten, de maatregelen die zijn genomen en de mate van verspreiding op dit moment in Nederland. ‘De groei van de uitbraak lijkt tot stand gebracht. Dat is een belangrijke boodschap.’

Hieronder in het kort het nieuws dat het RIVM vandaag naar buiten brengt:

– opmerkelijk weinig kinderen positief getest. Deze week nog minder dan 2 procent van mensen onder de 20 jaar.

– meerderheid overleden patiĆ«nten had onderliggende kwalen.

– immuniteit is ook bevestigd. Wie het virus heeft gehad is immuun.

– totale lockdown is slecht idee. Zodra lockdown is opgeheven kan weer brandhaard ontstaan, waardoor alsnog zorgcapaciteit overbelast raakt.

Stablisatie
En dan het belangrijkste nieuws, het zogenoemde reproductienummer: de R0. Dat wil zeggen: het aantal mensen dat besmet kan worden door iemand met het virus. Als de R0 boven de 2 ligt gaat de verspreiding snel. Ligt de R0 op de 1 dan stabiliseert het virus zich. Is de R0 kleiner dan 1 dan verdwijnt het virus.

– Bij carnaval nam R0 toe tot boven de 2.

– Virus was al voor carnaval aanwezig in Nederland.

– De R0 bevindt zich nu door de maatregelen op en nabij de 1. Van Dissel: ‘Dat is belangrijk. Waarschijnlijk ligt de R0 in Nederland al onder de 1.’

– Algemene beeld: R0 lag eerst tegen de 2. De R0 is inmiddels afgenomen op de 1 of onder de 1, de uitbreiding van de uitbraak lijkt tot stand gebracht.

– Heel veel mitsen en maren. Als mensen nu weer op hun vrije dag naar het strand gaan en het ziet er zwart van de mensen ligt de R0 al snel weer boven de 1.

– Kunnen in bloed zien of mensen ziekte hebben doorgemaakt.

– De infectie zal nog maanden onder ons zijn. De kwetsbare groep moet daar al die tijd tegen beschermd worden.

– Vergelijken met andere landen is te moeilijk. Kunt alleen naar de cijfers kijken van ziekenhuisopnames in Nederland en de doorstroom naar de ic-bedden. Kunt het ene land niet vergelijken met toestand andere land. Wordt anders gemeten, cultuur is bepalend, zorgsystemen zijn ook anders.

Bekijk hier de powerpoint presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Back to top button