Roemeen in Zwolle opgepakt op verdenking van mensensmokkel

Justitie en politie in Nederland, Roemenië en België hebben, met de ondersteuning van Eurojust in Den Haag, twee Roemeense verdachten gearresteerd. Hen wordt betrokkenheid bij mensenhandel, mensensmokkel en witwaspraktijken ten laste gelegd.

De twee verdachten zouden een groep van ongeveer tien vrouwen uit Roemenië en de Republiek Moldavië hebben geëxploiteerd en seksueel uitgebuit, waarbij het grootste deel van het inkomen van de slachtoffers in beslag werd genomen.

Prostitutie
De betrokken vrouwen, die nu niet langer het slachtoffer zijn van de verdachten, werden soms onder valse voorwendselen aangezet tot prostitutie en in één geval is er zelfs mogelijk sprake van ontvoering. De misdrijven zouden hebben plaatsgevonden vanaf januari 2015.

Cash geld
In totaal hebben er gisteren en vandaag zes zoekingen in woningen plaatsgevonden in Roemenië en België. Eén arrestatie is verricht in Nederland (Zwolle) en één in België. Mogelijke verdere arrestaties worden niet uitgesloten door het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland. Tijdens de zoekingen zijn ook cash geld, verschillende goederen, documenten en diverse apparatuur in beslag genomen.

Onderzoeksteam
De recente operatie is het gevolg van het opzetten van een gezamenlijk onderzoeksteam, ook wel een Joint Investigation Team (JIT) genoemd. Hierin werken de Nederlandse en Roemeense autoriteiten samen, met de financiële ondersteuning van Eurojust, dat ook heeft gezorgd voor juridische ondersteuning en een coördinatievergadering  heeft georganiseerd.

Back to top button