Roep uit Zwolse politiek om Afghanen op te vangen in stad

Een ruime meerderheid in de Zwolse politiek wil dat het stadsbestuur gaat inventariseren of er hulp uit Zwolle nodig is om Afghaanse vluchtelingen onderdak te bieden. 

Doordat de Taliban in een hoog tempo Afghanistan veroverden heeft Nederland Afghanen opgehaald die eerder Nederland bij militaire missies en opbouwwerk hielpen. Deze mensen zijn hun leven niet zeker onder het fundamentalistische Taliban-regime. Hierdoor is er een groot tekort aan opvangplekken ontstaan. D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, SP en PvdA willen dat de gemeente Zwolle haar best doet om deze mensen te helpen. 

Levensgevaar
‘Het gaat hier om mensen die nu in Afghanistan in levensgevaar verkeren omdat ze eerder Nederland hielpen toen wij daar militair actief waren, deze mensen verdienen een welkom in ons land en onze stad’, zegt D66-raadslid David Hof, die de vragen samen met Margriet Leest van GroenLinks en Ruth Stoorvogel van de ChristenUnie indiende. De indienende partijen vragen het College om contact te zoeken met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om te kijken wat de behoefte is en of noodopvang in Zwolle welkom is.

Informeren Zwollenaren
Naast D66, GroenLinks en de ChristenUnie worden de vragen gesteld namens de PvdA, CDA en SP. De partijen vragen het college ook om aandacht te hebben voor de manier waarop Zwollenaren geïnformeerd en betrokken worden bij eventuele noodopvang.

Back to top button