Rol van Stedelijk Museum is uitgespeeld in Zwolle

Het Stedelijk Museum zal verdwijnen in Zwolle. Om jaarlijks 300.000 euro te besparen worden de meeste taken van het museum overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Museale stukken gaan naar De Fundatie en de nieuwe panden in de binnenstad van het SMZ zullen commercieel worden verhuurd.

Dat is de pijnlijke conclusie van het stadsbestuur na maandenlange onderhandeling tussen het SMZ en het HCO. Partijen kwamen niet tot overeenstemming over de toekomstplannen, waarna de gemeente Zwolle zelf een beslissing heeft genomen en het einde van het Stedelijk Museum is ingeluid. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het plan van verantwoordelijk wethouder Jan Brink (D66). Het besluit betekent ook het verlies van banen bij het Stedelijk Museum Zwolle. Om hoeveel werknemers het in totaal zal gaan is nog niet bekend.

Arie Slob
In de nieuwe plannen zal de regie op de cultuurhistorie van Zwolle volledig en eenduidig bij de directeur van de HCO liggen. Dat is sinds kort Arie Slob, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Die partij is ook de grootste in Zwolle. De zorg voor de SMZ-collecties (depots) moeten in de nieuwe plannen overgaan naar een andere partij. HCO zal meerjarige samenwerkingsafspraken willen maken met Museum De Fundatie op het gebied van museaal advies en samenwerking met betrekking tot thema’s en exposities.

Drostenhuis
De nieuwbouw bij het SMZ kan als ‘kunstverzamelgebouw’ voor de stad in beheer komen bij de gemeente, de kantoren aan de Voorstraat kunnen commercieel worden verhuurd. Wat in de nieuwe plannen wel een vraagteken blijft, is de zorg voor het Drostenhuis, dat eveneens naar de gemeente kan overgaan of waarvoor een beheersstichting (Stichting Drostenhuis) kan worden opgericht.

Interim directeur
Het bestuur van het SMZ kan zich niet vinden in de nieuwe plannen, maar heeft volgens wethouder Jan Brink wel aangegeven mee te zullen werken aan de uitwerking van het plan op het moment dat de gemeenteraad het voorstel goedkeurt. Dan zal er een interim directeur moeten komen die de transitie in goede zal leiden.

Back to top button