Ruimte in Zwolle voor kartbaan en kleine dierentuin

In Zwolle blijkt er nog steeds behoefte aan een kartbaan en een (kleine) dierentuin. Volgens de geactualiseerde versie van het leisurebeleid in de stad blijkt een echte discotheek niet rendabel te zijn.

In Zwolle is nog ruimte voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vrije tijd. Zo blijkt er nog steeds behoefte te zijn een een echte kartbaan in de stad. ‘In 2010 concludeerden we dat een grootschalig en modern kartcentrum ontbreekt in de omgeving van Zwolle. Er zijn sindsdien geen nieuwe kartcentra bijgekomen in Zwolle en omgeving. Dit betekent dat er nog steeds marktruimte bestaat, zeker gezien de populariteit van Max Verstappen die een boost heeft gegeven aan deze activiteit. Daarnaast zien we ook de aantrekkelijke (schonere) optie die elektrische karts bieden vandaag de dag’, aldus het onderzoek.

Discotheek
Een discotheek lijkt, ondanks de aanwezige behoefte, niet rendabel te zijn in Zwolle. ‘In 2010 is al gebleken dat hoewel er wel marktruimte is voor en behoefte is aan een discotheek, het lastig is om in Zwolle een discotheek rendabel te kunnen exploiteren. Sindsdien is de minimale leeftijdsgrens voor alcohol verhoogd naar 18 jaar, wat effect heeft op een belangrijke doelgroep (16-18 jarigen) en waardoor de realiserings- en exploitatiekansen nog verder verslechterd zijn.’

Kleine dierentuin
Er is in Zwolle nog wel marktruimte voor een groot (thema-)park als er sprake is van een bijzonder en zeer onderscheidend concept. Een andere optie is een kleinschaliger park, vooral gericht op de lokale/regionale bevolking bijv. in de vorm van een kleine (gecombineerde) dieren- en plantentuin. Bij realisering zou het voor de uitstraling van de stad wel belangrijk zijn dat de link met Zwolle nadrukkelijk gelegd wordt, zoals Wildlands Emmen, Naturalis Leiden en Dolfinarium Harderwijk.

Theater en museum
Op theatergebied is er wellicht nog plaats voor een ruimte met een vaste bespeler, zoals er in Katwijk is met Soldaat van Oranje. Op cultureel gebied zien de onderzoekers nog mogelijkheden voor een particulier museum door een verzamelaar, zoals bij museum Voorlinden in Wassenaar of museum MORE in Gorssel.

Kijk hier voor het complete onderzoek.

[advpoll id=”68″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button