donderdag , 7 december 2023
Stadkamer

Ruzie over asbest Stadkamer woekert voort

De gemeente Zwolle gaat niet de strijd bij de rechter aan met de GGD over de vraag wie er moet betalen voor het asbestdrama van De Stadkamer. Beide partijen willen er samen uitkomen, maar een eerste poging is mislukt.

Het fiasco van de verhuizing van de bibliotheek van de Diezerstraat naar de Zeven Alleetjes is de Zwolse burger uiteindelijk op een rekening van een extra vier miljoen euro komen te staan. Het grootste gedeelte komt door het verwijderen van asbest dat aangetroffen is in het pand waar eerder de GGD zat. Een eerder onderzoeksrapport wees erop dat de gemeente Zwolle fout na fout heeft begaan bij de verhuizing van de bibliotheek (nu Stadkamer). Zo was er onder andere wel een post asbest gereserveerd, maar die werd geschat op 50 duizend euro.

Advocaten
Nu is het de vraag wie de schade gaat betalen. De gemeente Zwolle vindt dat de vorige bewoner van het pand aan de Zeven Alleetjes (de GGD) ook verantwoordelijk is. Maar nu blijkt dat een gang naar de rechter niet gemaakt gaat worden. Beide partijen – de gemeente en de GGD – wilden in een ‘minnelijk traject’ hun vete oplossen. Maar die gesprekken – die niet in de openbaarheid mogen komen – leverde niets op, de advocaten van beide partijen konden het niet eens worden.

Nu moet voormalig Commissaris van de Koningin, Geert Jansen, als onafhankelijk bestuurlijk adviseur een advies uitbrengen aan de gemeente Zwolle en GGD IJsselland over de kosten en de aansprakelijkheid daarvan. Zijn uitkomsten zouden in augustus worden gepresenteerd, maar de bevindingen zijn nog niet gedeeld.

VVD-wethouder René de Heer
VVD-wethouder René de Heer

Geen vertrouwen meer in wethouder
Eerder weigerden coalitiepartijen ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD al een raadsenquête, het beste middel om de onderste steen boven te krijgen. GroenLinks liet weten het vertrouwen in VVD-wethouder René de Heer op te zeggen in deze kwestie, omdat hij informatie doelbewust zou hebben achtergehouden die betrekking had op de verkoop van het oude pand aan de Diezerstraat aan de ZARA.