Samenwerking Windesheim en Chinees miljardenbedrijf

Hogeschool Windesheim heeft tijdens de handelsmissie in China een samenwerkingsovereenkomst getekend met JD.com, een van de grootste e-commercebedrijven van China.

Windesheim en JD.com gaan samen onderzoek doen op het snijvlak van e-commerce, logistiek en finance. Spil hierin is het lectoraat Supply Chain Finance van hogeschool Windesheim. Lector Michiel Steeman: ‘Samen met JD.com gaan we verschillende onderzoekstrajecten en researchconsortia met andere internationale universiteiten opzetten. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Hoe kan JD.com samen met Nederlandse bedrijven de export van goederen logistiek en financieel optimaal realiseren. Of: hoe kunnen we de kansen benutten voor de nieuwe spoorverbinding tussen Europa en China. Windesheim is hierbij de verbindende partij in de samenwerking met andere universiteiten en het bedrijfsleven.’

266.300.000 klanten
JD.com is een van China’s grootste e-commercebedrijven, met 266,3 miljoen actieve klanten. Daarmee is JD.com de grootste retailer van China wat betreft de directe verkoop aan consumenten. Het bedrijf richt zich nu vooral op binnenlandse verkoop: van apparatuur en kleding tot boeken en voeding. Daarbij loopt het voorop als het gaat om technologische ontwikkelingen. Producten worden door drones en robots bezorgd en in onbemande winkels verkocht.

Financiële risico’s
Supply Chain Finance, ofwel ketenfinanciering, is een verzamelnaam van allerlei financieringsvormen tussen bedrijven in de leverantieketen, met als doel de financiële positie van alle partijen in de keten te verbeteren en de financiële risico’s te spreiden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bedrijven veel geld kunnen besparen door hun werkkapitaalpositie te verbeteren. Hierdoor is er minder financiering nodig en zijn banken eerder bereid leningen te verstrekken op grond van een sterke werkkapitaalratio. Het lectoraat Supply Chain Finance van Windesheim doet onderzoek naar de mogelijkheden van diverse Supply Chain Financemodellen.

Back to top button