Schaapskudde vertrekt weer uit Zwolle

Het is weer zover: de winter is in aantocht dus tijd voor de Zwolse kudde om te vertrekken. Op vrijdag 27 november om 13.30 uur laad herder Tjitse Terpstra de schapen in de vrachtwagen.  Tot begin april verblijven de schapen in Appelscha. Iedereen die het leuk vindt om de schapen uit te zwaaien,  is van harte welkom bij de wijkboerderij de Klooienberg (klooienberglaan 1).

Door het onstuimige en gure weer van de afgelopen weken is herder Tjitse wel blij dat het graasseizoen erop zit. Tjitse: ‘Vorige week had ik de schapen in de uiterwaarden gezet. Ik wist wel dat er slecht weer op komst was, maar had niet voorzien dat het water die nacht zo hoog zou stijgen dat de schapen met de poten in het water kwamen te staan. Dat was wel even schrikken. Gelukkig hebben voorbijgangers het gemeld en zijn de schapen snel naar een hoger gelegen gebied gebracht.  Het is natuurlijk geweldig dat mensen zo alert en betrokken zijn en ik ben daar dan ook zeer dankbaar voor!’

Mooi en bijzonder
Volgens Tjitse was het ook een mooi en ook bijzonder jaar. ‘Behalve dat  we in de reguliere gebieden als Westerveld, Holtenbroek en Stadshagen hebben gelopen, hebben de dames dit jaar ook aparte plekken gezien. Zo hebben we voor het kunstproject Portal door de spoortunnel gelopen.  En hebben we de Peperbus gezien toen we tijdens de opening van de Katerdijk over de Rodetorenbrug en de Harm Smeengekade liepen. Leuke uitstapjes, maar we zijn er natuurlijk om de boel kort te houden en ook dat is dit jaar weer prima gelukt!’

Vertrek schapen
Op dit moment lopen de schapen nog een paar dagen in Stadshagen maar vrijdag 27 november om 13.30 uur worden de schapen met een speciale vrachtwagen opgehaald om lekker gaan grazen in diverse Friese boerenweilanden. Vanaf januari verhuizen de schapen naar een binnenverblijf omdat dan al snel de eerste lammetjes worden geboren. Net als voorgaande jaren worden tijdens de winterperiode foto’s van de pasgeboren lammetjes via twitter gedeeld @zwolsekudde.

Begrazen in plaats van maaien
De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen.

Back to top button