‘Scholen langer dicht, kinderen wellicht ernstiger ziek door mutatie’
Het RedTeam adviseert het kabinet om de scholen langer dicht te houden dan half januari, omdat er te veel onduidelijkheid is over het effect van de nieuwe coronavariant op kinderen.
Eerder bleek uit Brits onderzoek al dat juist kinderen van 0-9 jaar besmettelijker zijn voor de Britse mutatie van het coronavirus, nu zijn er ook aanwijzingen dat kinderen ernstiger ziek worden van de Zuid-Afrikaanse variant. Op een basisschool in Nederland liepen in november meerdere personen corona op, van wie er in ieder geval vijf positief getest waren op de Britse coronavariant. Een jonge docente van de basisschool is overleden.
Spoedig veel meer verspreidingen
Het RedTeam vraagt het kabinet uiterst zorgvuldig en anticiperend om te gaan met de risico’s verbonden aan de verspreiding van de nieuwe mutanten. ‘Zo zijn er aanwijzingen dat kinderen vatbaarder zijn voor de nieuwe varianten. Als de scholen in januari heropenen terwijl er nog een hoge besmettingsgraad is, zal er – gegeven de aard van exponentiële groei – spoedig veel meer verspreiding zijn. Hoe hoger het aantal besmettingen en hoe langer een virus in circulatie is, hoe groter de kans dat nieuwe mutanten met nadelige effecten in circulatie komen. Het risico dat op den duur vaccins moeten worden aangepast neemt daarmee ook toe. Een vertraging op het bereiken van groepsimmuniteit door vaccinaties zal resulteren in langere of nieuwe perioden van restricties’, schrijft het RedTeam in zijn advies.
Bijzondere aandacht vraagt het RedTeam voor de variant die in omloop is in Zuid-Afrika, zich zeer snel verspreidt en jonge mensen mogelijk ernstiger ziek maakt.
Het RedTeam is een onafhankelijke groep deskundigen die ongevraagd advies geeft over de corona-aanpak. Het team wil een kritische tegenhanger van het Outbreak Management Team (OMT) zijn.