Slakken blijken gevaarlijk voor honden en katten

Stichting DierenLot waarschuwt voor de vele naaktslakken die ons deze zomer teisteren. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten.

Oorzaak van het gevaar is de dodelijke longworm parasiet, ook wel de Franse hartworm genoemd. Naaktslakken en huisjesslakken zijn daar vaak besmet mee. De worm komt vaak voor in het slijm van de slakken, maar ook in dieren die slakken eten, zoals knaagdieren, vogels en kikkers.

Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan deze levensgevaarlijke parasiet zijn lichaam binnendringen. Infectie kan leiden tot grote problemen, zoals hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden.

Voorkomen
Voorkom dat jouw hond of kat met slakken speelt, ze opeet of zelfs maar het slijm oplikt. Maar let ook op emmers en drinkbakken die buiten staan. Maak deze regelmatig schoon en ververs het water. Ook helpt het regelmatig ontwormen van honden en katten, zegt DierenLot.

Slakkengif
Gebruik GEEN slakkengif. In slakkengif zit meestal metaldehyde. Voor honden en katten is dit erg giftig. Vergiftigingsverschijnselen die kunnen optreden zijn: speekselen, onrust, braken, ongecontroleerd bewegen, trillen, toevallen en een verhoogde temperatuur.

Dierenarts
Krijgt je huisdier last van een van de symptomen? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts.

Back to top button