SP begint actie tegen ‘graaiers van Isala’

Frank Futselaar, fractievoorzitter SP Zwolle.
Frank Futselaar, fractievoorzitter SP Zwolle.

De Zwolse afdeling van de SP is zeer verbolgen over het feit dat de Raad van Bestuur van het Isala ziekenhuis opnieuw bovenaan de lijst met grootverdieners in de publieke sector in Zwolle staat. Dat bleek eerder vandaag uit onderzoek van ZwolleNu.nl.

Uit het jaarverslag van Isala blijkt dat een lid van de Raad van Bestuur in 2014 €290.448,- verdiende. Dit is ver boven het maximum dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) stelt. Sinds 1 januari mogen salarissen in de publieke sector niet hoger zijn dan 100% (voorheen 130%) van een ministersalaris. Dat betekent voor 2015 €178.000.  Isala zit hier zover overheen door maximaal gebruik te maken van bestaande overgangsregelingen.

Blauwvingers aan de top
In 2013 voerde de Zwolse SP een eigen onderzoek naar Zwolse topsalarissen in de publieke sector onder de naam ‘Blauwvingers aan de top’. Ook hierbij bleek Isala de grootste topverdieners te hebben met een vergelijkbare beloning als nu. Er is dus in de praktijk weinig veranderd. Een aantal praktische voorstellen om vanuit de gemeente topvergoedingen in de publieke sector tegen te gaan werd door een meerderheid van de gemeenteraad afgewezen.

Paracetamol
Om te protesteren tegen de graaicultuur in de publieke sector, specifiek de zorg, zal de SP op zaterdag 22 augustus vanaf 13.00 uur in de Diezerstraat paracetamol uitdelen, voor de Zwollenaren die –net als de SP- hoofdpijn krijgen van het gegraai van bestuurders in de publieke sector.

Draagvlak
SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Ziekenhuizen zouden zich bezig moeten houden met zieke mensen, niet met zieke topsalarissen. In de zorg wordt op alles bezuinigd, behalve aan de top. Daarmee verliezen dit soort publieke instellingen al het draagvlak in de samenleving en laten zij zien niet op een verantwoorde manier met belastinggeld te kunnen omgaan. De graaigrens is overschreden en wij laten dat niet zomaar voorbij gaan.’

Back to top button