SP eist debat over afvaldumping in stad, ‘Zwolle versmeert’

De fractie van de SP in Zwolle wil dat er een debat komt over de rooskleurige beeldvorming van D66-wethouder Paul Guldemond (inzet) over afvaldumping in de stad. Volgens het college van burgemeesters en wethouders is er nauwelijks sprake van een toename van het dumpen van afval sinds 1 januari. ‘Die conclusies kloppen niet.’

De gemeenteraad heeft vanavond (maandag) in een besluitvormende ronde de jaarrapportage over het afvalbeleid op de agenda staan. De Zwolse SP-fractie wil eerst een debat daarover. ‘Want’, zo stelt zij, ‘het geschetste beeld klopt niet.

Volgens D66-wethouder Paul Guldemond is er na de invoering van het nieuwe afvalplan, waarin inwoners een boete krijgen op afval, in Zwolle geen sprake van méér afvaldumping dan vóór zijn nieuwe beleid. Inwoners in de stad denken daar anders over en posten dagelijks foto’s van gedumpt afval bij ondergrondse containers. ‘Zwolle versmeert’, zegt een van de inwoners op social media.

[advpoll id=”83″ title=”Poll” width=”270″]

De fractie van de SP wil een debat over de huidige situatie, nog vóór een besluitvormende rond. ‘Het college is na lang aandringen vanuit de raad met een beperkte cijfers gekomen over de effecten van het invoeren van diftar begin dit jaar. De door het college getrokken conclusies dat het allemaal wel mee zou vallen kloppen niet met de dagelijkse realiteit en ook niet met de gegevens in deze rapportage’, stelt de partij.

Ook wil de SP opheldering over het beleid om Zwollenaren die te veel afval aanbieden persoonlijk aan te schrijven. Op naam en toenaam krijgen die inwoners post van de gemeente, met de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een afvalcoach. ‘Daarnaast wil het college inwoners thuis bezoeken om hen aan te spreken over de hoeveelheid afval die zij aanbieden. Hier was de raad in het recente verleden zeer kritisch op in verband met de privacyaspecten.’

Back to top button