SP woedend over burgemeester Peter Snijders, ‘dit is ongehoord’

De gemeente Zwolle houdt zich niet aan de wet door per 1 juli inkomenseisen te stellen voor het gratis huwelijk in de stad. Dat stelde de SP vandaag (vrijdag) tijdens het bespreken van de gevolgen van de coronacrisis in Zwolle.

‘Wat de burgemeester doet is strijdig met de wet rechten burgerlijke stand’, zegt fractievoorzitter Brammert Geerling.

Per 1 juli beperkt het college de mogelijkheid kosteloos te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De SP bracht deze week aan het licht dat het college een nieuw Reglement Burgerlijke Stand heeft vastgesteld waar dit instaat. Alleen stellen waarvan minimaal een persoon in Zwolle woont en die kwijtschelding heeft van gemeentelijke belastingen komen na 1 juli nog in aanmerking. Dat mag wettelijk niet gaf de burgemeester vrijdagochtend toe. Toch zet het college deze beperkingen door.

‘Dit is ongehoord’
Fractievoorzitter Brammert Geerling is woedend: ‘Dat is echt ongehoord. De gemeente houdt zich niet aan de wet en geeft dit zelfs ronduit toe. Hiermee geeft het college het signaal af dat de wet geldt voor inwoners, maar niet voor de overheid. Dit ondermijnt het fundamentele vertrouwen in de overheid en de politiek. Maandag komen wij met een motie om het college op te dragen het reglement in lijn te brengen met de wet en inkomenseisen te schrappen. Verschillende fracties hebben al steun toegezegd, maar je mag toch van alle gemeenteraadsleden verwachten dat zij niet accepteren dat de gemeente zich niet houdt aan de wet.’

Back to top button