SP: ‘Zwolle betaalt te veel voor Koningsdag’

De Zwolse SP is onaangenaam verrast door het hoge bedrag dat de gemeente moet ophoesten voor het organiseren van Koningsdag. De partij had graag een meer sobere viering gezien en vindt het verbazingwekkend dat de landelijke overheid geen bijdrage levert.

De gemeente Zwolle heeft er niet om gevraagd om dit jaar het centrum van de landelijke viering van Koningsdag te zijn. De organisatie van de dag blijkt nu echter bijna een miljoen te kosten, waarvan meer dan de helft voor de rekening van de gemeente komt. De SP is van mening dat dit in tijden van bezuiniging en economische crisis het geen pas geeft om zulke grote bedragen uit te geven. Dit zal ook een forse ongeplande aanslag op de Zwolse begroting betekenen.

SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Natuurlijk gunnen wij Zwollenaren en de rest van Nederland een mooi feest, en Koningsdag biedt ook zeker economische kansen doordat de stad in de schijnwerpers komt te staan. Het is niet onredelijk als Zwolle dan ook een bijdrage levert. Maar meer dan een half miljoen is excessief en staat niet in verhouding tot de mogelijke opbrengsten. Bij een dergelijke landelijke feestdag zou ook de Rijksoverheid haar deel moeten betalen. Nu komt het allemaal voor rekening van de Zwolse belastingbetaler.’

Back to top button