Staking Albert Heijn duurt voort, schappen raken leger

De staking van Albert Heijn gaat haar tiende dag in. De schappen in supermarkten in Zwolle raken leger en leger. Tegelijkertijd verzamelden vandaag (woensdag) meer dan honderd werknemers van de grootgrutter bij het distributiecentrum op de Marslanden. Strijdbaar om door te gaan.

Op de gevel van het distributieterrein van Albert Heijn aan de Galvaniweg prijkt groot het motto van het bedrijf: ‘Onze werknemers zijn het fundament’. Diezelfde werknemers staan op een steenworp afstand in de open lucht in plaats van binnen aan het werk. Meer dan honderd mensen – ook veel Poolse arbeidskrachten – gaan hun tiende dag in van staking om te komen tot betere arbeidsvoorwaarden.

In de toespraak die om 10.00 uur wordt gehouden zeggen de vakbondsleiders dat het einde nog niet in zicht is. Liever zitten ook zij binnen te werken, maar de strijd tegen Albert Heijn is nog niet gestreden.

Albert Heijn leek dinsdag een handreiking te doen door een loonsverhoging aan te bieden van 10 procent, nog steeds ver verwijderd van de eis van de vakbonden die 14,3 % willen. Na bestudering van het bod van Albert Heijn bleek tevens dat de verbeterde arbeidsvoorwaarden alleen zouden gelden voor bestaande werknemers. Nieuwe krachten, tijdelijke krachten en uitzendkrachten vissen achter het net. Volgens de vakbonden zou deze kwetsbare groep ook nog eens hun weekendtoeslag verlaagd zien van honderd naar vijftig procent. ‘We worden uit elkaar gespeeld’, klinkt het dan ook strijdbaar voor de poorten van het distributiecentrum.

Inmiddels raken de schappen van Albert Heijn-filialen in Zwolle en omstreken steeds leger. Zuivel is vrijwel niet meer te halen, groente en fruit sporadisch en ook de fris(dranken) raken op. Hoe ernstig het nog wordt in de komende dagen is onvoorzien.

Back to top button