vrijdag , 27 januari 2023
Statenzaal

Statenzaal aan Diezerstraat krijgt hotel, hostel en horeca

De Statenzaal aan de Diezerstraat wordt binnenkort omgebouwd. Er komt een hotel, een hostel en een horecaruimte. Er moet nog wel overeenstemming worden bereikt over een huurovereenkomst.

In de zoektocht naar een nieuwe functie wil de gemeente in zee met een viertal initiatiefnemers: Henk Schippers, Arno de Boer (De Horeca Mannen), Andries van der Veen en Marie-Jose van der Vegt (De Pelsertoren). Zij moeten de drijvende krachten worden achter de transformatie van de Statenzaal.

Binnentuin
In de plannen van het viertal zal een horecagelegenheid komen in de leeszaal met binnentuin. De Statenzaal zal gebruikt worden voor diverse culturele activiteiten en activiteiten gericht op de Democratie. De koffiekamer is meer een ruimte voor rust en historie. In de overige ruimtes zal een hotel komen, met in het minder karakteristieke deel een hostel. Het voornemen is om de culturele activiteiten onder te brengen in een stichting, waar beide partijen het voornemen hebben om hier een (o.a. financiële) bijdrage aan te leveren.

Voor de zomer van 2020
Wanneer partijen het met elkaar eens kunnen worden over de inhoud van de huurovereenkomst, dan is de verwachting dat net voor de zomer van 2020 de definitieve huurovereenkomst getekend kan worden. In verband met de diverse (financiële en bouwkundige) voorbereidingen gaat hier enige tijd overheen.

Zara
Tot 1 februari 2016 was het gebouwencomplex aan de Diezerstraat 80 inclusief het huidige Statenzaalcomplex volledig in eigendom van de gemeente. Het complex werd verhuurd aan Stadkamer die het gebruikte als centrumlocatie van de bibliotheek. Een groot deel van het pand is in 2016 door de gemeente verkocht en is in gebruik genomen door de Zara. Stadkamer heeft nog enige tijd gebruik gemaakt van het monumentale deel van het pand, het Statenzaalcomplex, maar is inmiddels verhuisd naar een andere locatie. Op dit moment wordt het complex beheerd door CareX en maken verschillende (culturele) partijen onder de naam Statenmakers er gebruik van.