Station Stadshagen kan niet open, fiasco van tientallen miljoenen

Station Stadshagen is uitgelopen op een nog groter fiasco. Het gaat nog jaren duren om het Kamperlijntje aan te leggen zoals is bedoeld – als het al gaat gebeuren. Bovendien zal herstel tientallen miljoenen euro’s kosten. Dat maakten de provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen vandaag bekend op een persconferentie.

Volgens de provincie Overijssel en de gemeentes Zwolle en Kampen moet ProRail een alternatief vinden voor de problemen. Die organisatie wilde vanochtend niet bij de persconferentie aanwezig zijn en hield even later zelf een beleg met de media. ‘Omdat wij een andere boodschap hebben.’ Gedeputeerde Bert Boerman is echter duidelijk. ‘Wij hebben niet geleverd gekregen wat we mochten verwachten.’

Niettemin zegt Boerman ook dat de opdrachtgevers – de provincie en de gemeentes Kampen en Zwolle – het risico dragen. Er is volgens hem alleen al tussen de 35 en 100 miljoen euro om de snelheid te verhogen naar 140 km per uur, zoals is bedoeld voor het Kamperlijntje met tussenstop Stadshagen. Alleen dan is er voldoende tijd over te stappen. De uitvoering van de verhoogde snelheid kost bovendien vier tot zes jaar. Station Stadshagen kan daarom voorlopig niet open.

ProRail bestrijdt die mening en zegt dat het station wel open kan als er met twee machinisten wordt gereden. Dat gaat volgens de opdrachtgevers veel meer kosten: 800.000 euro per jaar plus een eenmalige bijdrage van 600.000 euro. Volgens de opdrachtgevers zijn de oplossingen die door ProRail worden aangedragen ‘niet robuust’ genoeg.

Back to top button