Station Zwolle gaat 16 dagen dicht

Station Zwolle zal vanaf zaterdag 30 juni op slot gaan. Er rijden tot en met 15 juli geen treinen van en naar Zwolle.

In de zestien dagen werkt ProRail in de omgeving van station Zwolle aan het spoor. Er wordt gesleuteld aan grote aanpassingen die nodig zijn om treinen aan de oostzijde (richting Meppel en Emmen) sneller in Zwolle te kunnen laten aankomen en vertrekken.

De aanpassing bij Zwolle betreft onder andere vernieuwing en vermindering van wissels. Ook breidt ProRail de komende jaren de sporen uit richting Meppel/Emmen: van 2 naar 4 sporen en bouwen ze een ongelijkvloerse spoorkruising door het spoor richting Emmen onder het doorgaande spoor naar Meppel te bouwen (dive-under). Treinen voor de diverse richtingen krijgen elk hun eigen spoor zodat ze elkaar minder hinderen.

Zo moet station Zwolle er in de toekomst uit komen te zien.

Beveiliging verbeteren
ProRail vernieuwt ook de treinbeveiliging rond station Zwolle. Daarmee wordt dit knooppunt meer beschermd voor grote storingen. In de toekomst zal voor al deze aanpassingen en verbeteringen nog vaker tijdelijke hinder voor treinverkeer zijn en bussen worden ingezet.

Bussen ingezet
Reizigers worden in de 16 dagen met treinvervangende bussen vervoerd. Dit veroorzaakt wel weer verkeershinder op de Koggelaan en de Hanzelaan. De Koggelaan is tijdens de buitendienststelling tussen de kruising met de Wismarstraat en de kruising met de Hanzelaan, ter hoogte van de Open Universiteit, afgesloten voor auto- en fietsverkeer. De bussen voor het treinvervangend vervoer voor NS halteren op de Koggelaan, ter hoogte van het Lübeckplein/Stadskantoor. Vanaf de kruising Koggelaan-Wismarstraat wordt iedereen met de fiets richting het Stadskantoor of Lübeckplein verzocht om van de fiets af te stappen en verder te lopen. Autoverkeer en fietsverkeer kunnen blijven rijden op de Wismarstraat, Rigastraat, Bremenstraat, het Hanzeplein en de Hanzelaan.

Verkeerssituatie Hanzelaan
De Hanzelaan blijft open voor al het verkeer in beide richtingen. De parkeergarages aan de Hanzelaan blijven tevens bereikbaar. Tijdens de spits is het op de Hanzelaan erg druk. Bedrijven en instellingen in de omgeving worden verzocht om eigen leveranciers te informeren zodat zij buiten de spitstijden (dus na 09.00 uur of vóór 16.00 uur) en zoveel mogelijk met kleine vrachtwagens in het gebied rond het station te bezorgen. De bussen voor treinvervangend vervoer voor Blauwnet (Keolis en Arriva) halteren aan de Hanzelaan bij de bestaande uitstaphalte en op de halte voor touringcars/bezorgend vrachtverkeer. Verkeersregelaars regelen dat de haltes vrij blijven van personenauto’s.

Gedurende de buitendienststelling zijn de ov-poorten in de reizigerstunnel en aan de voorzijde van het station (bij Smullers) de gehele dag geopend.

Stationsgebied Zwolle from karres+brands on Vimeo.

Back to top button