donderdag , 22 februari 2024
Station Zwolle

‘Stationsverbod in Zwolle voor zwartrijders’

De ChristenUnie, D66, Swollwacht en de VVD willen dat de nieuwe reizigerstunnel op het station in Zwolle open blijft voor niet-reizigers. Om de veiligheid te waarborgen moeten notoire zwartrijders een verbod krijgen om op het station aanwezig te zijn.

Het viertal partijen dient maandagavond een motie in om de reizigerstunnel open te houden. ‘De toegangspoortjes die de NS wil plaatsen belemmeren de voetgangersverbinding onder het station door,’ zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots, ’terwijl het nog de vraag is of het afsluiten van de tunnel de noodzakelijke oplossing van het probleem is.’

Mensen onder invloed
De motie moet in beeld krijgen op welke momenten er behoefte is aan een reizigerstunnel waar iedereen toegang toe heeft en wanneer er juist veiligheidsrisico’s ontstaan door het toelaten van bijvoorbeeld zwartrijders en mensen onder invloed. De uitkomsten daarvan moeten leiden tot maatwerk.

Agressie-incidenten
Het inzetten van extra mensen op de trein en het uitdelen van stationsverboden voor mensen die geregeld zwartrijden zijn alternatieven om de veiligheid te garanderen. Uit NS-onderzoek blijkt dat slechts een heel klein deel van deze notoire zwartrijders verantwoordelijk is voor ruim 60% van de agressie-incidenten in de trein.