‘Sterke aanwijzingen dat kinderen net zo makkelijk besmet raken’

Er zijn sterke aanwijzingen dat kinderen net zo makkelijk besmet raken als volwassenen. Dat zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij deed een studie onder de eerste honderd patiënten in het Brabantse ziekenhuis en publiceert zijn bevindingen vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, meldt het AD.

Tussen de eerste honderd patiënten was één patiënt onder de veertig jaar in Tilburg: een kindje van twee maanden oud. ‘De baby had tijdens de ziekenhuisopname geen luchtwegklachten en kon snel weer naar huis, zegt Murk tegen het AD. ‘Inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat kinderen net zo eenvoudig besmet kunnen worden als ouderen, maar meestal ontwikkelen ze mildere klachten.’

Diabetes en overgewicht
Ook bleek uit de studie dat een kwart van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belandt diabetes heeft. ‘Diabetes komt in veel studies naar voren als risicofactor. Op een of andere manier heeft (slecht gereguleerde) suikerziekte invloed op het functioneren van je afweersysteem. Bij ouderen gaat diabetes ook vaak samen met overgewicht, dus het is moeilijk te zeggen wat de echte factor is dat deze mensen meer risico lopen op het coronavirus: suikerziekte of overgewicht’, zegt de arts-microbioloog in het AD.

Back to top button