donderdag , 22 februari 2024

Stevige reprimande voor Zwolse rechter na Wilders-tweet

De rechtbank Overijssel heeft de Zwolse rechter Sylvia Taalman ‘stevig aangesproken’ op haar tweet over Geert Wilders. Op een bericht dat de PVV-voorman politicus van het jaar was geworden reageerde de rechter met: ‘Knettergek’.

Het bestuur van de rechtbank Overijssel meldt via Twitter dat ze het een ‘misplaatste uitlating’ van Taalman vinden. De Zwolse rechter zou op eigen initiatief zijn gestopt met haar twitteraccount @irechter.

Het was niet de eerste keer dat Taalman in opspraak is gekomen wegens haar publiekelijke uitingen op social media. Eerder ontstond er ophef over een tweet toen zij zich mengde in de racisme-discussie. ‘Ik ben in de Efteling en eet een bruin broodje. Tenzij jullie dat racistisch vinden, dan eet ik wel een witte’, tweette zij.

Niet door de beugel
De mening van Taalman lokte ook toen tal van reacties uit op de social media, waarna de rechter de tweet heeft verwijderd. In 2011 had de rechtbank in Almelo als eerste in Nederland richtlijnen vastgelegd voor het gebruik van sociale media als Twitter. Aanleiding daarvoor waren een aantal tweets van Taalman. Tubantia legde een aantal tweets van Taalman aan de rechtbankpresident voor. Die legde ze naast de richtlijnen en beoordeelde aan de hand daarvan of ze wel of niet door de beugel konden. Van de 13 tweets konden er 4 niet door de beugel.