woensdag , 1 februari 2023
Ontwerp: Strootman Landschapsarchitecten

Stinspark in Westenholte moet coolste park Overijssel worden

Het nieuwe ontwerp voor het Stinspark in Westenholte is bekend. Volgens Strootman Landschapsarchitecten uit Amsterdam moet het het coolste park van Overijssel worden.

Nadat eeuwen geleden het grootste kasteel van Zwolle met de grond gelijk gemaakt werd, ontstond een open plek – nu buurtpark in de wijk Westenholte. De Wijkvereniging Westenholte, Voorst en Frankhuis vroeg Strootman Landschapsarchitecten, samen met kunstenaar Paul de Kort, de kansen van deze  plek te verzilveren.

Ha-ha
Het ontwerp voor het vernieuwde Stinspark is opgebouwd uit schillen die de oorspronkelijke burcht omhullen. De eerste schil is een ronde buitengracht, de tweede een dicht beplante strook in de vorm van een heemtuin. De brede gracht wordt in ere hersteld. Niet als watergracht, maar als een ha-ha (een constructie in de landschaps- en tuinarchitectuur waarbij een zichtbare muur of omheining wordt verborgen in een droge gracht., rd.) die de weidedieren uit de heemtuin houd. Dit is de derde schil. In het hart van de schillen schuilt een eiland met daarop een verwijzing naar de vroegere burcht: een toren van zwarte composietpalen die uitnodigt tot klimmen. Het oorspronkelijke grachtenpatroon is in het voorjaar terug te zien in de beplanting met stinzenplanten.

2022
Zo krijgt deze historische plek weer betekenis. Het ontwerp krijgt vorm in nauwe samenspraak met mensen van wijkvereniging, gemeente en RCE, en biedt ruimte voor spel, sport, theater, vertier, verblijf en ontmoeting voor jong en oud. Het Stinspark is in zijn nieuwe gedaante niet alleen een aanwinst voor de wijk Westenholte, maar voor de hele stad en zal naar verwachting in 2022 gerealiseerd worden.

Eén reactie

  1. coolste park? Sorry, echt niet. No way. Ja, leuk die bomen maar ik mis speeltuin, hondenlosloopgebied en alle andere ideeën die bewoners hebben aangedragen (waterpomp, trekpondje bv). Door de begroeiing komt de veiligheid (overzicht) ook niet ten goede. En rekening gehouden met de hangjongeren?? Het park had sociale functie maar dat kan ik zo me niet meer indenken. En ondertussen zijn er al 20 wijkbewoners vd 25 (alleen al op mijn fb pagina) die het met me eens zijn. Ik zou graag opnieuw willen stemmen met zn allen. Leg het plan ten inzage bij de lokale buurtsuper want zorgen dat zo weinig mogelijk mensen inzage hebben, dus hun mening mogen geven is gewoon zoveel mogelijk eigen zin doordrijven. Waarom een “stadse” architect die het hele dorpse mentaliteit van de wijk niet kent?