Storm Poly nadert, code oranje voor Overijssel

Nederland zet zich schrap voor zomerstorm Poly. Voor de provincie Overijssel is zelfs code oranje afgegeven. Die waarschuwing geldt van woensdagochtend 10.00 uur tot woensdagmiddag 14.00 uur. Poly is de eerste zomerstorm sinds 2015.

De zomerstorm kan extreem gevaarlijk weer veroorzaken. Vanaf ongeveer 8.00 uur komen er eerst in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en in het IJsselmeergebied zeer zware windstoten voor van 100-120 km/u, meldt het KNMI. De Zwolse weerdeskundigen van Art of Thunders voorspellen dat er in het noordwesten van het land zelfs windstoten tot 150 km/u kunnen voorkomen. In totaal zijn er voor zeven provincies code oranje afgegeven.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]

Tips bij code oranje:

  • Ga niet het open water op of open open gebied zoals weilanden
  • Zet losse spullen vast, zoals tuinmeubels en afvalcontainers of haal ze binnen
  • Haal stekkers uit het stopcontact
  • Sluit kelders af als het kan
  • Ga alleen de weg op of het water op als het echt nodig is
  • Rijd langzamer, houd genoeg afstand tot andere weggebruikers en rijd niet door grote waterplassen

[/box]

‘Vanuit het niets windkracht 8

Vanaf het einde van de ochtend krijgen ook het Waddengebied, Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen te maken met zeer zware windstoten van 100-120 km/u. De wind waait uit het westen. Meteoroloog Marc de Jong van Buienradar zegt dat Poly serieuze schade kan aanrichten. ‘Het is een vrij extreme weersituatie. Zeker in de zomer, want dan zijn er veel mensen buiten. Overal staan trampolines en partytenten, die weg kunnen waaien. Festivals als Zwarte Cross worden opgebouwd en moeten uitkijken. Bomen kunnen omvallen. Er zijn mensen die op de camping staan, of met een plezierbootje op het water liggen.’

Gevaarlijk is ook dat het dat de windstoten vanuit het niets kunnen ontstaan. ‘Je kunt in een situatie zitten waarin het niet waait en binnen tien minuten is het windkracht 8’, zegt de Jong. Gisteren sleurde een kleine tornado op de A50 al een caravan de lucht in.

Code oranje: wees voorbereid

Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. Ruim twee weken geleden werd er ook al code oranje afgegeven voor de provincie Overijssel.

Back to top button