Stormvloedkering Ramspol dicht om ook Zwolle te beschermen tegen hoogwater

Rijkswaterstaat sluit vrijdagavond 18 februari 2022 rond 21.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.

Een combinatie van het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag, en het huidige hoge waterpeil op het IJsselmeer zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door de heersende windrichting kan er ook niet gespuid worden bij de Afsluitdijk.

Stormvloedkering Ramspol
De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

Sluiting vrijdagavond 18 februari
De sluiting van de opblaasbare kering start vrijdagavond 18 februari rond 20.00 uur, zodat deze een uur later geheel in werking is. De kering blijft mogelijk langere tijd gesloten in verband met aanhoudend hoogwater. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd. Dit kan in verband met de stroomsnelheden wat langer duren.

Back to top button