vrijdag , 1 maart 2024
F16 over Zwolle

Straaljagers razen over Zwolle heen

Wie gisteravond in Zwolle straaljagers op grijphoogte boven zijn hoofd voorbij hoorde vliegen, hoefde niet meteen de schuilkelder in. De F-16 piloten razen over de stad – vooral bij Stadshagen – als onderdeel van een internationale training.

In de periode van 14 augustus tot en met 17 oktober trainen F-16’s vanaf vliegbasis Leeuwarden boven verschillende delen van Nederland, ook Zwolle. Het betreft een internationale training, de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT). De oefening was om 22.30 uur afgelopen.

Wapeninstructeur
De FWIT is een opleiding van een half jaar, waar ervaren F-16 vliegers worden opgeleid tot wapeninstructeur. Vijf Europese luchtmachten (Denemarken, Nederland, België, Portugal en Noorwegen) nemen hier aan deel met hun vliegers, instructeurs en F-16’s.

Tactieken
Na deze training weten de vliegers alles over de systemen, de wapens aan boord van de F-16 en de tactieken die hiervoor benodigd zijn. Het doel is om de wapeninstructeurs kennis en vaardigheden hierover te geven om deze vervolgens over te dragen op hun eigen thuisbasis en de andere vliegers nog beter te maken in hun werk.