donderdag , 22 februari 2024
Hanneke Poelmans
Hanneke Poelmans.

Strijd barst los om stadsdichterschap van Zwolle

De Partij voor Cultuur (PVC) wil dat Hanneke Poelmans de nieuwe stadsdichter van Zwolle wordt. De PVC is niet tevreden over hoe het stadsdichterschap de laatste twee jaar is ingevuld.

De Partij voor Cultuur blies het stadsdichterschap in Zwolle drie jaar geleden nieuw leven in, nadat de gemeente geen heil zag in de functie. Destijds werd Marieke van Bolderen als stadsdichter benoemd. Na een jaar stopte Van Bolderen en liet de Partij voor Cultuur de benoeming over aan ZwolleZien. Die organisatie wees uiteindelijk Kees Smits aan als opvolger.

Geknipt voor de functie
De toon van Smits is niet wat Zwolle nodig heeft, schrijft de Partij voor Cultuur. ‘Hij is milder en beschouwender dan Van Bolderen was. De Partij voor Cultuur vindt dat de volgende stadsdichter de pit en lef moet hebben om: de politiek op de vingers te tikken, het mooie van de stad te verheffen, zichzelf zichtbaar en toegankelijk op te stellen en de discussie niet schuwt. Daarom schuift de PVC Hanneke Poelmans naar voren als kandidaat. Een regelmatige internetgebruiker en poëzie-leek kan van mijlen ver zien dat Hanneke geknipt is voor de functie’, aldus Martijn van Hese, oprichter van de PVC.

Column
Hanneke Poelmans is zelfstandig tekstschrijver/dagvoorzitter en gastdocent bij ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat. Ook was ze dit jaar jurylid voor de 4 mei-gedichtenwedstrijd voor Zwolse basisschoolleerlingen. Daarnaast heeft ze een column op de website ZwolleNu, waarin ze regelmatig schrijft over wat haar opvalt en bezighoudt.