Home / Hoofdzaken / Swollwacht: ‘Windmolens zijn breekpunt voor ons’

Swollwacht: ‘Windmolens zijn breekpunt voor ons’

Het verkiezingsdebat in de Grote Kerk leverde woensdagavond een opmerkelijke uitspraak op. Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger zei dat zijn partij deelname aan het college uitsluit als er windmolens in Zwolle komen.

‘Een breekpunt, zo kun je het ook noemen’, vertelde Dogger tijdens het verkiezingsdebat in de Grote Kerk toen hij de vraag kreeg hoe zwaarwegend het voor zijn partij is als er windmolens moeten komen in Zwolle. Het was een boude uitspraak die bij zijn collega-politici op het podium de wenkbrauwen deed fronsen.
Dogger was ook na afloop stellig in zijn standpunt. ‘Wij strijden al jaren tegen windmolens die volgens ons de skyline van Zwolle vervuilen. Dan ben ik toch geen knip voor de neus waard als ik tijdens college-onderhandelingen opeens ga zeggen dat het omwille van een compromis tóch mogelijk is? Zo doet de VVD misschien, maar wij niet. Ik denk dat mensen dat zullen begrijpen.’

VVD ziet wel mogelijkheden
Gezien de politieke verhoudingen in Zwolle is de uitspraak wel opvallend. Bijna alle grote partijen hebben het energieakkoord in Zwolle omarmd en daar staat duidelijk in dat windmolens onderdeel zijn van het plan om de stad te verduurzamen. Eerder op de dag hield zelfs de VVD – net als Swollwacht altijd fel tegenstander van windmolens – een opening voor de plaatsing van windturbines. Tijdens een debat op de Hogeschool Windesheim zei fractievoorzitter Thom van Campen dat er ‘mogelijk plekken in de stad zijn voor windmolens.’

4 reacties

  1. Strategisch misschien niet slim, maar wel duidelijk.
    Fuck strategie.

  2. Waar kom de stroom vandaan als het niet of onvoldoende cq te hard waait? Ps niet verklappen hoor, de centrales staan altijd aan, dus er wordt nagenoeg niets aan co2 +fijnstof bespaart , zonde van al die miljarden dat deze molens kosten en ook onze en van dieren het leefmilieu zwaar beschadigen. En of je wil of niet meebetalen moet je.

  3. Het continu lawaai van windmolens is erger dat dat van een vliegtuig welk enkele keren laag over komt vliegen. Daarbij komt het dat windmolens massamoordenaars zijn van alles wat vliegt.
    Er zijn tal van andere oplossingen die duurzamer en economisch beter te verdedigen zijn dan windmolens.