Te druk bij GGD: Zwolse coronapatiënten moeten zélf omgeving inlichten

De GGD IJsselland past de werkwijze bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek aan. Vanaf vandaag (zaterdag) wordt gevraagd of coronapatiënten zelf hun eigen omgeving kunnen informeren.

Op deze manier zegt de GGD meer tijd en capaciteit te krijgen om dagelijks meer besmette personen te bereiken en zicht te houden op clusters. Het resultaat blijft, volgens de GGD, gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden. ‘We doen bij alle besmette mensen een bron- en contactonderzoek. We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Natuurlijk helpen we hen daarbij. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert (vandaar de term risicogestuurd) met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker zelf deze contacten en voert de monitoring uit. ‘

Prioriteit
Nauwe contacten die prioriteit krijgen en gebeld worden zijn bijvoorbeeld ouderen of mensen die in de zorg werken. ‘Ook wanneer het risico op verspreiding groot of lastig in te schatten is, neemt de GGD telefonisch contact op. Bijvoorbeeld als de besmette persoon veel contacten heeft gehad (groepsbijeenkomst, school, kinderdagverblijf). De contacten met minder risico krijgen ook snel bericht, maar die krijgen dat direct van de besmette persoon. De GGD helpt hierbij met schriftelijk materiaal. En contacten kunnen voor meer informatie of uitleg altijd de GGD bellen’, aldus de organisatie op de website.

Back to top button