Terrassen in Zwolle hoeven dit jaar geen belasting te betalen

Om horeca-ondernemers in Zwolle door de coronacrisis te helpen, hoeven zij dit jaar geen terrasbelasting (‘precarioheffing’) te betalen. Dat kost de gemeente drie ton.

Met deze kwijtschelding wil de gemeente bijdragen aan herstel van veerkracht en vitaliteit van de Zwolse binnenstad. Eerder was er al uitstel van betaling tot 1 september. Door afstel ontstaat duidelijkheid en perspectief voor horeca-ondernemers en de binnenstad.

Lockdown
Vanaf het begin van lockdown hebben de terrassen volledig stilgelegen. Tijdens het voorjaar wordt normaal gesproken een flink deel van de jaaromzet gehaald, zeker met zonnig en aangenaam voorjaarsweer zoals dit jaar. De opgelopen schade kan gedurende de rest van het jaar nauwelijks worden goedgemaakt, omdat bij terrassen geen sprake is van een inhaalvraag. Ook moeten terrasbezoekers vanaf de versoepeling op 1 juni anderhalve meter afstand houden, waardoor er veel minder mensen op de terrassen kunnen zitten.

Dreigende faillissementen
De economische schade voor zowel horeca als daarmee verbonden sectoren kan enorm oplopen. Dreigende faillissementen en leegstand zouden vastgoedbedrijven en leveranciers in zwaar weer kunnen brengen. De stijging van WW-aanvragen is in de horeca het sterkst van alle sectoren. Ook komt het winkelen in de binnenstad zonder horeca maar moeizaam van de grond. Horeca en cultuur blijken steeds belangrijker motieven voor een bezoek aan de Hanzestad. Tot slot maakt geldnood ondernemers kwetsbaar voor louche types, die in zulke omstandigheden kansen zien voor ondermijnende activiteiten.

Back to top button