Test Boeings komen over Zwolle

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft volgens de Zwolse wethouder Michiel van Willigen (ChristenUnie) toegezegd om proefvluchten met Boeings te maken over Zwolle. Op die manier kunnen bewoners ervaren wat de overlast exact is van de vliegroutes naar Lelystad.

Van Willigen vertelde dat tijdens een raadsvergadering waar tal van moties van tal van partijen over tafel vlogen. Kern van alle standpunten in de Zwolse politiek: we willen die vliegtuigen hier niet zo laag over hebben. Tijdens eerdere informatieavonden blijkt dat types van Boeing en Airbus zelfs op 900 meter over het noordelijk deel van Stadshagen komen. ‘Maar dat zijn wel de stilste types vliegtuigen’, vertelde de wethouder.

Spierballen
Het strijdplan Van Willigen is om gezamenlijk op te treden met de gemeentes uit het Vechtdal. ‘Daar bereik je het meest mee, op die manier kun je een vuist maken.’ Van Willigen wil niet dat er een apart debat komt in de Zwolse gemeenteraad. Voor sommige fracties is het optreden van de ChristenUnie-wethouder te zwak. Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger: ‘Deze wethouder moet zijn spierballen laten zien en laten weten dat wij dit in Zwolle niet pikken.’ Ook GroenLinks-raadslid Michiel van Harten maande de wethouder ‘iets sterker’ voor de dag te komen.

Bestrijden
Andere fracties begrepen de strategie wél van het college. D66-raadslid Claudia van Bruggen. ‘Het is weinig effectief om hier samen met elkaar een debat over te voeren. Laten we samen met het Vechtdal optrekken in plaats van elkaar in de Zwolse raadzaal te bestrijden. Dit traject gaat via de Tweede Kamer.’

[advpoll id=”61″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button