Tijdelijke bibliotheek krijgt minimaal aanbod

De bibliotheek in Zwolle moet een jaar lang onderdak krijgen in het stadhuis. De tijdelijke plek zal kleiner zijn in oppervlakte en minder in kwaliteit dan de huidige en definitieve accommodatie, schrijft het Zwolse stadsbestuur.

Vanaf februari 2016 komt de bibliotheek uit de Diezerstraat een jaar lang inwonen in het stadhuis. Wegens de vondst van asbest op de nieuwe locatie aan de Zeven Alleetjes loopt de verhuizing van de bieb vertraging op.

Noodoplossing
In de tijdelijke accommodatie zal het aanbod mager zijn. ‘Het gaat om een noodoplossing waarmee alleen wordt geboden wat minimaal nodig is’, schrijft het college in een nota. ‘Dat betekent minder presentatie van boeken en meer boeken in opslag houden. Het tijdelijke karakter zal dan ook duidelijk zichtbaar zijn. De studie-/werkplekken voor studenten, ZZP’ers etc. zijn evenals de leestafel en het kopje koffie belangrijk om te behouden. Hiervoor is in de tijdelijke accommodatie ruimte beschikbaar. Met de overige activiteiten van de Stadkamer (waar de bibliotheek ook toebehoort), zoals schrijfateliers, workshops voor kinderen, Ipadcafé, lunchconcerten en dergelijke gaat de Stadkamer op een ludieke en originele wijze de stad in.’

Niet geschikt
Opvallend is dat bij het in 2014 uitgevoerde onderzoek naar geschikte locaties voor herhuisvesting van de centrale vestiging van de Stadkamer (toen nog bibliotheek) het stadhuis niet geschikt bevonden bleek. ‘Hoewel de situatie van tijdelijke huisvesting in het stadhuis niet voldoet aan de beoogde kwaliteitsimpuls voor de huisvesting van de Stadkamer deelt de directie van de Stadkamer onze mening dat het stadhuis de best geschikte locatie is voor deze noodoplossing’, aldus het college van B & W.

Eerder bleek al dat de verhuizing van de bibliotheek uit het centrum van de stad een financieel fiasco aan het worden is.

[advpoll id=”36″ title=”Opiniepeiling” width=”250″]

Back to top button