Toch nog geen KFC en Burger King in Zwolle

Er komt voorlopig geen Foodcourt aan de Oude Meppelerweg in Zwolle, waar eerder restaurant De Vrolijkheid stond. Omwonenden en de Zwolse McDonald’s eigenaar Sjoerd-Jan Feenstra hebben er met hun bezwaren voor gezorgd dat het plan nog een keer bekeken moet worden.

De attentiemast is te hoog en er komen te veel files. Dat waren twee van de grootste bezwaren die maandagavond in de gemeenteraad werden aangedragen tegen de komst van een Foodcourt op de plek waar eerder De Vrolijkheid zat. Omwonenden waren zo boos over het gebrek aan inspraak bij de plannen dat zij zelfs dreigden naar de Raad van State te gaan als het plan zoals het er ligt zou worden goedgekeurd.

De raad accepteerde de bezwaren en veegde het voorstel van de agenda, waardoor er nog geen beslissing over genomen kan worden. Eerst komt er nog een zogenoemde ‘informatieronde’ waarin alle argumenten nog eens worden bekeken. Die ronde zal pas na de zomer plaatsvinden.

Al drie jaar bezig
Daardoor kan ontwikkelaar Reggeinvest niet verder met de plannen voor het Foodcourt waar Burger King, KFC en Subway een onderkomen zullen krijgen. Wethouder Ed Anker vond dat zuur. ‘De initiatiefnemer is al drie jaar met dit plan bezig is. Er zijn wel degelijk allerlei gesprekken geweest. Ik wil alles nog eens checken en kijken of er dingen niet goed zijn gegaan.’

McDonald’s
Een van de indieners van een zienswijze was concurrent Sjoerd-Jan Feenstra, eigenaar van de McDonald’s-vestiging in Zwolle-Noord. Hij bracht te berde dat Zwolle te veel fastfood-restaurants zou krijgen. ‘Zwolle gaat straks van de 25e naar de 5e plek van fastservice-restaurants.’ Ook maakt hij zich zorgen over de toename van verkeer door de komst van het Foodcourt. ‘Nu is het al zo dat ik ’s middags om 17.00 uur tien minuten onderweg ben van mijn restaurant naar de A28.’

Attentiemast van 40 meter
Aart Karssen sprak namens de omwonenden in de Haarbeek, Hofbeek en Eerbeek. De oud-fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten was vooral verbolgen over de 40-meter hoge attentiemast waar hij en zijn buurtbewoners uitzicht op zullen krijgen. ‘We hebben de indruk dat alternatieven niet serieus zijn genomen, 40 meter is voor een attentiemast ontzettend hoog. Dat komt in Nederland bijna niet voor, zeker niet in woongebieden. Ga eens naar Nijkerk of Veenendaal, daar zijn masten van 15 tot 25 meter, die prima zichtbaar zijn. Waarom moeten ze in Zwolle zo onwijs hoog zijn? Vele honderden woningen zullen aanzienlijke overlast ondervinden.’ Volgens Karssen is een gang naar de Raad van State een reĆ«le optie voor zijn achterban.

[advpoll id=”45″ title=”Peiling” width=”270″]

Back to top button