Tuin van Mien Ruys bij Provinciehuis ondergaat metamorfose

De regen valt gestaag, maar onder de warme klanken van Radio Continu ondergaat de directe omgeving van het Provinciehuis bij Park De Wezenlanden een metamorfose. De bekende Tuin van Mien Ruys is namelijk hard toe aan een opknapbeurt. Na bijna 48 jaar van ‘pappen en nathouden’ verdient de openbare tuin een opfrisser.

Tekst en foto’s: Janine Stougie & Walter Devenijns

Tuinarchitecte Mien Ruys leeft zelf niet meer, maar haar ideeën leven voort in Buro Mien Ruys uit Amsterdam. Ruys kwam zelf uit Dedemsvaart, waar ze als tuinontwerpster begon in de kwekerij van haar vader. Ze werd beroemd met haar toentertijd modernistische ideeën en creaties. Bij haar creaties speelde de samenhang tussen gebouw en buitenruimte een belangrijke rol.

Een aantal van haar tuinen is Rijksmonument. Dat geldt niet voor de tuin bij het provinciehuis in Zwolle, maar ondanks dat wilden de bestuurders van Overijssel hun ‘lustoord’ toch weer in oude luister laten herrijzen. Daarvoor werd de erfgenaam, Buro Mien Ruys, uitgenodigd om een passend ontwerp te maken. Stond Mien Ruys bekend om haar gebruik van spoorwegbielzen, wat haar de bijnaam Bielzen Mien opleverde, ditmaal wordt er gebruik gemaakt van natuursteen.

Kapotte straattegels
Naast het weghalen van rotte bielzen en kapotte straattegels kappen de hoveniers een aantal door ziekte of ouderdom aangetaste bomen. De elf gekapte bomen worden vervangen door twaalf nieuwe. Verder is in het plan gekozen voor meer beplanting, waardoor de tuin aantrekkelijker wordt voor vogels, bijen en vlinders. Daarvoor verdwijnt zo’n twintig procent van de bestrating.

Bevrijdingsfestival
De bedoeling is dat de werkzaamheden ver voor 5 mei afgerond zijn, want de verwachting is dat tijdens deze versie van het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden, tijdens de viering van 75 jaar vrijheid, het extra druk om en bij het Provinciehuis gaat worden.

Wie meer over de in 1999 op 94-jarige leeftijd in haar geboortedorp gestorven Mien Ruys wil weten kan in Dedemsvaart terecht in de Tuinen van Mien Ruys.

Back to top button