Twee doden bij schietpartij McDonald’s Zwolle-Noord

Er heeft woensdagavond rond 18.00 uur een schietpartij plaatsgevonden in de McDonald’s Zwolle-Noord aan de Meppelerstraatweg. Daarbij zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen. Het zou gaan om twee vooraanstaande Turkse horecabroers uit Zwolle.

De schietpartij vond plaats in het restaurant, waar veel families met kinderen aanwezig waren. De twee uiteindelijke slachtoffers zaten te eten, waarna de verdachte binnen kwam en ook bestelde. De man kwam aan het tafeltje bij de twee Turkse mannen zitten en schoot daar – volgens ooggetuigen – een heel magazijn leeg op de twee. Volgens de Stentor zijn de slachtoffers de bekende Zwolse horecabroers Hüseyin en Ali Torunlar.

Hulpdiensten hebben nog geprobeerd een slachtoffer te reanimeren, maar dat bleek tevergeefs. Ook was er een traumahelikopter opgeroepen, maar die is uiteindelijk geannuleerd. De verdachte is gevlucht. De omgeving van de McDonald’s is afgezet. Ter plaatse draagt de veelvuldig aanwezige politie kogelwerende vesten.

Personeel in veiligheid
Omwonenden melden dat er veel sirenes van hulpdiensten te horen zijn in de omgeving, omstanders spreken van een gespannen sfeer rondom de McDonald’s. De emoties lopen hoog op. Familie en bekenden zijn naar de McDonald’s gekomen, medewerkers van McDonald’s komen in tranen naar buiten. Volgens de politie is het personeel in veiligheid gebracht. De politie vraagt mensen nadrukkelijk om weg te blijven, zodat het onderzoek zorgvuldig kan worden gedaan.

Eerder deze week was er op bijna dezelfde plek sprake van een steekincident, waarbij een persoon met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Beide zaken zouden niet gelinkt zijn aan de schietpartij in de McDonald’s Zwolle-Noord.

Politiehelikopter
Een politiehelikopter cirkelt boven Zwolle om de verdachte op te sporen. Op de Werkerlaan in Stadshagen zou de politie een voertuig hebben doorzocht. De politie doet verder onderzoek en vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844.

Reactie burgemeester
Burgemeester Peter Snijders heeft inmiddels gereageerd. ‘Aan het begin van de avond vond er in de vestiging van McDonald’s in Zwolle-Noord een schietincident plaats met dodelijke afloop. Er zijn twee slachtoffers te betreuren. Ik ben zeer geschrokken van deze heftige gebeurtenis, die veel impact heeft op de medewerkers en de aanwezige bezoekers. Er is slachtofferhulp voor wie daar behoefte aan heeft. Mijn gedachten zijn bij alle getroffenen en de nabestaanden van de slachtoffers en bij iedereen die er ongevraagd ooggetuige van is geweest. De politie is volop bezig met onderzoek naar het incident. Ik kan u daarover nog niets melden. Mocht u iets gezien hebben, meld dat dan bij de politie in Zwolle.’

Back to top button