Twintig kinderen in Nederland ernstig ziek, waarschijnlijk gerelateerd aan COVID-19

Uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) blijkt dat twintig kinderen de afgelopen weken een nieuwe ernstige kinderziekte hebben opgelopen die waarschijnlijk te maken heeft met COVID-19.

Eerder werden ook al dergelijke bevindingen openbaar gemaakt in de VS, Italië, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De Franse minister van Gezondheid Olivier Véran noemde de bevindingen ‘zeer serieus’, zijn Britse collega Matt Hancock vertelde ‘zeer bezorgd’ te zijn.

Tien van de twintig kinderen in Nederland zijn positief getest op antistoffen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De nieuwe ziekte lijkt een combinatie van twee bekende ziekten: de zeldzame ziekte van Kawasaki, die bijna uitsluitend kinderen onder 5 jaar treft, en het toxischeshocksyndroom (TSS). ‘Slechts vier van de twintig patiënten waren jonger dan 5 jaar’, vertelt NVK-voorzitter Károly Illy, zelf kinderarts in het ziekenhuis Rivierenland in Tiel, tegen de NOS.

Bij de andere tien kinderen werden geen antistoffen gevonden, maar dat betekent niet dat vaststaat dat zij geen infectie hebben doorgemaakt.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Mondkapjes nodig? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Back to top button