Uithuilen en opnieuw beginnen (maar wel zonder rooie rotcent)

PEC Zwolle sloot vanmiddag (zondag) het seizoen af met een 1-2 nederlaag tegen PSV en kan zich voorbereiden op een avontuur in de Eerste Divisie. Maar eerst zullen er ontslagenen vallen en moet de club miljoenen zien te bezuinigen.

Uitgerekend in een wedstrijd waar geen enkele druk meer was, ontpopte Gervane Kastaneer zich tegen PSV als gevaarlijkste aanvaller van PEC Zwolle. Het hele seizoen kreeg hij nauwelijks een bal op doel, maar als de stress er niet meer is, is de spits op zijn best. Niet dat iemand daar iets aan heeft.

(tekst loopt door onder foto)

Gervane Kastaneer in actie. Foto: Frank van Hienen

Het seizoen voor PEC Zwolle zit erop en de club moet zich opmaken voor de Keuken Kampioen Divisie. Dat gaat pijn doen. Eerder bleek al uit de jaarcijfers dat het eigen vermogen van PEC Zwolle minimaal is om een tegenslag op te vangen. De verkoop van Mees de Wit aan AZ redt het huidige boekjaar een beetje, maar vóór volgend seizoen moet er gesneden worden. En flink ook. De voormalige voorzitter Adriaan Visser liet een financieel bloedende club over bij wie degradatie diepe sporen gaat nalaten.

(tekst loopt door onder foto)

Foto: Frank van Hienen

Zo’n vijf miljoen moet er bezuinigd worden. Op kantoor verdwijnen banen, in de staf ook, spelers zullen moeten inleveren en de technische organisatie wordt gekortwiekt, liet de raad van commissarissen al eerder weten. Ook deed ze een smeekbede bij investeerders. ‘We moeten in overleg treden met onze aandeelhouders om te onderzoeken of zij bereid zijn ons verder te ondersteunen.’

(tekst loopt door onder foto)

Foto: Frank van Hienen

Want PEC Zwolle is financieel helemaal niet in staat om snel terug te keren. En dat lijkt trainer Dick Schreuder zich ook al te beseffen. Hij liet in VI voorzichtig optekenen dat hij niet op de hoogte was van de financiële problemen bij PEC Zwolle. Waarschijnlijk als enige in de stad. Of Schreuder wil blijven valt dan ook te bezien. Net zoals de positie van technisch manager Mike Willems een onzekere is.

(tekst loopt door onder foto)

Foto: Frank van Hienen

De rvc lijkt al voor te sorteren op ingrepen in de technische organisatie en spreekt over ‘een herstructurering van het bestuur (Raad van Commissarissen, Stichtingbestuur, Directie en Managementteam).’ Hoe dan ook zal de druk komend seizoen levensgroot zijn in Zwolle om zo snel mogelijk terug te keren. Dat is voor Kastaneer in ieder geval slecht nieuws.

Back to top button