Unieke beelden van Zwolle gevonden in kringloopwinkel

Heel af en toe wordt in een kringloopwinkel een mooie vondst gedaan. In een vitrinekast lag een stapel fotokaarten met beelden uit Zwolle, gemaakt met zogenoemde stereoscoop-opnamen.

Stereoscoop is een vroege versie van 3D. Stereoscoop opnamen konden op meerdere manieren gemaakt worden: door een camera met twee lenzen die vlak naast elkaar stonden maar ook door twee opnamen vlak achter elkaar te maken met een kleine verschuiving van de camera.

Terug naar de stapel fotokaarten. Op het eerste gezicht leken het allemaal plaatjes uit het buitenland die per serie verkocht werden. Maar achter de stapel stonden vier fotokaarten apart, een beetje verscholen opgesteld, meldt het Historisch Centrum Overijssel. ‘Op één daarvan was, heel klein op de achtergrond, overduidelijk de Sassenpoort in Zwolle te zien. Bij nadere bestudering bleken deze vier kaarten allemaal opnamen uit Zwolle te bevatten: van de stad gezien vanaf het Zwartewater met in de verte de torens van de inmiddels verdwenen Michaëlskerk en de Peperbus en van een huis aan de Ter Pelkwijkstraat.

Voor alle foto’s, zie hier op de website van het HCO.

Back to top button