Vaccin tegen coronavirus lijkt te werken, mogelijk eind dit jaar op de markt

Het vaccin tegen het coronavirus van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca komt mogelijk nog dot jaar op de markt, nadat vandaag (maandag) bekend is geworden dat een een eerste proef op mensen goed is aangeslagen. De Nederlandse regering had eerder al besloten om 300 miljoen doses van het in Oxford ontwikkelde vaccin te bestellen.

De eerste resultaten van de proef met het vaccin zijn vandaag gepubliceerd in het toonaangevende medisch tijdschrift The Lancet. Zo’n 90 procent van de groep die het vaccin kreeg toegediend ontwikkelde immuniteit tegen corona, terwijl de bijwerkingen beperkt bleven tot hoofdpijn, moeheid, spierpijn en soms een lichte griep. Het ging om een proef met ruim 1000 proefpersonen in de leeftijd van 18 tot en met 55 jaar. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een placebo.

Grote schaal leveren
De volgende stap in de ontwikkeling van het vaccin is een proef met tienduizenden proefpersonen. Die is inmiddels begonnen. AstraZeneca zegt dat het al over enkele maanden het vaccin op grote schaal kan leveren.

Back to top button