Vakbond gaat actie voeren bij opening IKEA in Zwolle

De vakbond FNV gaat woensdag om 10.00 uur actie voeren bij de opening van IKEA in Zwolle. Ze wil aandacht voor de arbeidsomstandigheden die de Zweedse meubelreus hanteert. ‘De werknemers zijn het stiefkindje van IKEA.’

Tijdens de actie worden er onder andere een montagehandleiding voor een goede cao uitgedeeld waarin waardering en respect centraal staat. ‘IKEA heeft zijn mond vol over service, de klant centraal en het familiegevoel. Maar dit geldt niet richting ons, wij worden behandeld als het stiefkindje van IKEA. IKEA zet onze arbeidsvoorwaarden in de uitverkoop, een zogenaamde grote cao-opruimactie’, aldus Jet Polak van Swieten en Paul Ridderbroek, leden van de FNV-onderhandelingsdelegatie.

Miljardenwinst versus loonsverhoging van 10 cent per uur
Medio januari werd het eindbod van IKEA door vakbondsleden massaal verworpen. Pieter Beuzenberg, bestuurder FNV Handel: ‘In 2014 heeft IKEA wereldwijd een winst van 3,3 miljard euro gemaakt. Dat is natuurlijk geweldig en voor een groot deel te danken aan de werknemers. Ik vind het onvoorstelbaar dat IKEA niet verder gaat dan een loonsverhoging van 10 cent per uur. En dan ook nog durft te beweren dat ‘de mens centraal staat’ bij het bedrijf. Niets is minder waar.’

Leefbaar inkomen
De werknemers willen een cao dat hun onder andere een leefbaar inkomen biedt, zorgt voor een goede balans tussen werk en privé en bijdraagt aan gewoon goed werk. ‘Velen werken in kleine contracten en er wordt veel flexibiliteit van hen gevraagd. De medewerkers willen zeggenschap houden over hun tijd om werk en privé af te kunnen stemmen en waardering door behoud van koopkracht en echte banen’, stelt Beuzenberg.

Begin november werden ruim 2.000 steunbetuigingen van klanten overhandigd aan Nico de Jong, woordvoerder van de IKEA-onderhandelingsdelegatie. ‘Dat zoveel klanten de werknemers steunen, zegt toch iets over de redelijkheid van onze wensen?’, aldus Polak van Swieten en Ridderbroek. Bij IKEA Nederland werken circa 5.500 mensen.

Foto: Yusuke Kawasaki | Flickr

Back to top button